B. Obama: lyderiai net neapsimeta, kad valdo padėtį | KaunoDiena.lt

B. OBAMA: LYDERIAI NET NEAPSIMETA, KAD VALDO PADĖTĮ

  • 3

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama netiesiogiai sukritikavo dabartinį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, komentuodamas šalies valdžios reakciją į COVID-19 protrūkį.

B. Obama situaciją pakomentavo dviejose virtualiose išleistuvių ceremonijose, skirtose vidurinių mokyklų ir universitetų moksleiviams ir studentams, kurios kiekvieną pavasarį būna svarbus įvykis amerikiečių jaunuolių gyvenime.

„Ši pandemija, labiau nei bet kas kita, pagaliau nutraukė užsklandas ir atidengė tiesą apie tai, ar daugelis valdančiųjų žino, ką jie daro“, – kelių dešimčių koledžų ir universitetų, kuriuose istoriškai mokosi daugiausia juodaodžiai, studentams pirmoje ceremonijoje sakė B. Obama.

„Daugelis jų net neapsimeta, kad valdo padėtį“, – neminėdamas konkrečių lyderių, pandemijos padarinius komentavo B. Obama.

Ši pandemija, labiau nei bet kas kita, pagaliau nutraukė užsklandas ir atidengė tiesą apie tai, ar daugelis valdančiųjų žino, ką jie daro.

Po šios ceremonijos sekė antroji, skirta vidurinių mokyklų moksleiviams, kurioje dalyvavo daugybė pramogų ir sporto pasaulio žvaigždžių. B. Obama moksleivius ragino imtis pokyčių, jei jų nesiima dabartiniai šalių lyderiai.

„Nuo jūsų priklausys, ar pasaulis taps geresniu“, – teigė buvęs JAV prezidentas.

„Daryti tai, kas atrodo gerai, kas patogu, kas lengva – taip mąsto maži vaikai. Deja, bet daugelis vadinamųjų suaugusiųjų, kurių pareigos gražiai ir svarbiai skamba, vis dar taip mąsto. Būtent todėl padėtis yra tokia sugadinta“, – tęsė B. Obama.

„Tikiuosi, kad vietoje to nuspręsite savyje ugdyti vertybes, kurios išlieka, kaip nuoširdumas, sunkus darbas, atsakomybė, teisingumas, dosnumas, pagarba kitiems“, – kalbėjo B. Obama.

Ceremonijoje, kurią transliavo visos didžiosios JAV televizijos, įspūdingas kalbas keitė įvairių garsenybių pasirodymai, įskaitant krepšinio superžvaigždę LeBroną Jamesą ir atlikėjus „Jonas Brothers“.

L. Jamesas taip pat paragino moksleivius imtis pokyčių, ragindamas juos „likti netoli namų“ ir padėti atstatyti koronaviruso ir karantino suniokotas bendruomenes.

Neaiški ateitis

JAV užregistruota daugiausia pasaulyje užsikrėtusiųjų koronavirusu ir COVID-19 aukų, atitinkamai 1,4 mln. ir beveik 90 tūkst.

Šiemet mokyklas ir universitetus baigiantys jaunuoliai susiduria su skaudžia realybe: JAV nedarbo lygis šoktelėjo iki beveik 15 proc., o daugiau nei 36 mln. gyventojų neteko darbo dėl JAV įvesto karantino ir koronaviruso pandemijos.

B. Obama jau antrą kartą per savaitę kritikuoja JAV valdžios reakciją į pandemiją. Anksčiau trejus metus B. Obama nekritikavo D. Trumpo politikos. Jis neatsakė, į D. Trumpo kritiką savo paties atžvilgiu, kurios dabartinis JAV prezidentas nevengė išsakyti.

Gegužės 9 dieną buvo nutekintas B. Obamos pokalbis su jo administracijoje dirbusiais pareigūnais, kuriame B. Obama dabartinės JAV valdžios veiksmus kovojant su koronaviruso pandemija pavadino katastrofa.

„Padėtis būtų bloga net ir su pačia geriausia valdžia. Tai buvo visiškai chaotiška katastrofa, kai toks požiūris – „o kas man iš to“ ir „velniop visus kitus“ – yra įgyvendinamas mūsų valdžioje“, – tuo metu teigė B. Obama.

Šį savaitgalį B. Obama taip pat pažymėjo, kaip sveikatos krizė apnuogino rasinę nelygybę Amerikoje ir išreiškė pasipiktinimą 25-erių juodaodžio Ahmaudo Arbery nužudymu Džordžijoje vasario 23 d., kai vyras tiesiog išėjo pabėgioti.

„Tokia liga kaip ši tik parodo nelygybę ir naštą, su kuria juodaodžių bendruomenės istoriškai turėjo susidurti šioje šalyje“, – ceremonijoje daugiausia juodaodžiams studentams sakė B. Obama.

„Matome neproporcingai didelį COVID-19 poveikį mūsų bendruomenėse. Taip pat, kaip matome pabėgioti išėjusį juodaodį vyrą, ir kai kurie žmonės mano, kad jie gali jį susistabdyti ir apklausti, ir nušauti jį, jei jis neatsako į jų klausimus“, – tęsė B. Obama, tiesiogiai neminėdamas A. Arbery.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

...morda….ir tiek

rukas

per savo valdyma sukele daug karu ir visi buvo islamo salyse...bet gavo nobelio taikos premija

gėda

Raiša antis vis loja, tarnauja Jūdui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS