Baltarusija planuoja iki 2030-ųjų pastatyti PBK saugyklą | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJA PLANUOJA IKI 2030-ŲJŲ PASTATYTI PBK SAUGYKLĄ

Baltarusija planuoja iki 2030 metų pastatyti panaudoto branduolinio kuro (PBK) saugyklą, kurioje Astravo atominės elektrinės veiklos radioaktyviosios atliekos būtų saugomas jas prieš tai perdirbus Rusijoje, pranešė Baltarusijos energetikos ministerija.

„Pradėjus naudoti abu branduolinės jėgainės energijos blokus būtina iki 2030-ųjų sukurti respublikinį radioaktyviųjų atliekų saugojimo fondą. Tai būtų ne tik AE veiklos, bet ir kitų gamintojų iš kitų veiklos sričių atliekos“, – po prezidento Aliaksandro Lukašenkos surengto pasitarimo sakė energetikos ministras Viktoras Karankevičius.

Jį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Ministras taip pat pareiškė, kad Baltarusijoje esančios radioaktyviųjų atliekų saugyklos, "sukurtos Sovietų Sąjungos karinių programų įgyvendinimo tikslais, yra morališkai ir fiziškai pasenusios ir jas būtina modernizuoti".

A. Lukašenka per pasitarimą pareiškė radioaktyvias atliekas laikantis „vertingiausiu, bet labai pavojingu, anksčiau mums nežinomu produktu, preke“.

A. Lukašenka per pasitarimą pareiškė radioaktyvias atliekas laikantis „vertingiausiu, bet labai pavojingu, anksčiau mums nežinomu produktu, preke“.

Baltarusija ir Rusija jau apytikriai trejus ruošiasi pasirašyti susitarimą dėl Astravo AE PBK perdirbimo Rusijoje, kuris numatytas 2011-ųjų dvišale sutartimi dėl branduolinės jėgainės Baltarusijoje statybos.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du vienodos galios rusiško VVER projekto reaktorius – po beveik 1,2 gigavato. Projektas finansuojamas Rusijos valstybine paskola.

Jos pirmasis reaktorius buvo fiziškai įjungtas 2020 metų rugpjūtį, jo pramoninių bandymų etapas pradėtas gruodį ir truko beveik pusmetį, o pramoninis (komercinis) naudojimas pradėtas birželio 10-ąją. Antrojo reaktoriaus fizinis įjungimas numatytas iki šių metų pabaigos, o pramoninio naudojimo pradžia – 2022 metais.

Lietuva teigia, kad Astravo AE pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Garantuoju, pastatys 100 m nuo valstybinės sienos su Lietuva. Tai bent bus kvaksėjimo.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS