Baltarusija sulaukė kritikos JT Žmogaus teisių taryboje | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJA SULAUKĖ KRITIKOS JT ŽMOGAUS TEISIŲ TARYBOJE

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba antradienį išreiškė susirūpinimą dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje „beprecedentės eskalacijos“ ir pasmerkė anksčiau šiemet Minsko režimo surengtą priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą siekiant sulaikyti vieną opozicijos tinklaraštininką.

Taryba nusprendė dar metams pratęsti JT specialiosios pranešėjos žmogaus teisių padėties Baltarusijoje klausimais Anais Marin (Anais Maren) įgaliojimus.

Rezoliucijoje dėl jos įgaliojimų pratęsimo, kuri buvo priimta 21 balsu prieš septynis ir 19 iš 47 Tarybos narių susilaikius, Minskas taip pat raginamas bendradarbiauti su eksperte, kuriai iki šiol nebuvo leista atvykti į Baltarusiją.

Dokumente pabrėžiamas poreikis atidžiai stebėti situaciją Baltarusijoje ir reiškiamas „gilus susirūpinimas dėl žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių pažeidimų beprecedentės eskalacijos“ šalyje.

Prieš balsavimą Baltarusijos atstovas prie JT Juras Ambrazevičius pasmerkė rezoliucijos tekstą dėl „kišimosi“ į jo šalies vidaus reikalus.

„Norėčiau kreiptis į savo kolegas vakariečius ir paraginti jus rūpintis savo pačių vidaus reikalais“, – pareiškė jis Tarybai.

Kelios šalys ėmėsi ginti Baltarusiją, o pagrindinė jos sąjungininkė Rusija pasmerkė „vienpusišką, nesubalansuotą ir šališką iniciatyvą“.

Po praėjusį rugpjūtį surengtų rinkimų, kuriuose Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją, šalį kelis mėnesius krėtė beprecedenčiai protestai. Baltarusių opozicija ir Vakarai rinkimus laiko suklastotais.

Nors demonstracijos atslūgo, Minsko režimas tęsia spaudimą A. Lukašenkos oponentams ir nepriklausomiems žurnalistams.

Antradienio rezoliucijoje atkreipiamas dėmesys į „augančius neproporcingus ir diskriminuojančius taikaus susirinkimo, asociacijų ir išraiškos laisvių apribojimus, o tai lemia sistemingą priekabiavimą, gąsdinimą ir represijas prieš pilietinę visuomenę ir nepriklausomą žiniasklaidą“.

Dokumente taip pat pasmerkti „žurnalistų ir kitų žiniasklaidos darbuotojų, žmogaus teisių gynėjų masiniai savavališki sulaikymai ir areštai“.

Be to, jame reiškiamas gilus susirūpinimas dėl „pranešimų apie sisteminį ir plačiai paplitusį kankinimą“, taip pat lytinį smurtą prieš sulaikytuosius.

Rezoliucijoje minimas ir gegužės 23-iosios incidentas, kai buvo priverstinai nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Graikijos į Lietuvą. Oro bendrovė pranešė, kad lėktuvas nutūpė Minske, nes baltarusių skrydžių kontrolieriai pranešė apie galimą bombą lėktuve. Vėliau informacija apie bombą nepasitvirtino.

Lėktuvą priverstinai nutupdžius Minske buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

JT Žmogaus teisių tarybos rezoliucijoje kritikuojamas „priverstinių prisipažinimų išgavimas“ ir reikalaujama nedelsiant ir besąlygiškai paleisti R. Pratasevičių bei S. Sapegą.

Praėjusią savaitę kreipdamasi į Tarybą A. Marin perspėjo, kad R. Pratasevičiaus atvejis rodo, jog Baltarusija susiduria su „valymais, savo pobūdžiu primenančiais totalitarinių režimų praktiką“.

„Šis incidentas, sukrėtęs tarptautinę bendriją, demonstruoja valdžios norą užbaigti bet kokias nepaklusnumo apraiškas, nušluojant iš visuomenės elementus, kuriuos ji laiko nepageidaujamais“, – sakė ji.

A. Marin atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Minsko režimo politikai nepritariantys žmonės Baltarusijoje turi nedaug iš ko rinktis: jiems belieka arba tylėti, arba priešintis ir užsitraukti pavojų būti suimtiems, arba mėginti pabėgti iš savo šalies.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

tos JT kaip ir PSO tai globalistu irankis buktai visu vardu daryti nao ispuolius pries tautas kuris nepripazista ju diktato ir kuri kinai su rusais susilpnino o jav Trumpas uzbaigs sias blogio imperijas ;;;;;;;;;;;;;;;

Truksta zodziu

pagal ideta nuotrauka tie protestotojai tai jauni tinginiai zmones. Kodel vyresni patenkinti, o jaunimas ne. Puiki propaganda Baltarusijai sunaikinti.

apsiramino ............

suprato , kad gudai ES nepriklauso kaip ''satelitas'' ...........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS