Baltarusijoje sulaikytai Rusijos pilietei S. Sapegai gresia šešeri metai kalėjimo | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOJE SULAIKYTAI RUSIJOS PILIETEI S. SAPEGAI GRESIA ŠEŠERI METAI KALĖJIMO

  • 13

Baltarusijoje sulaikytai Rusijos pilietei Sofijai Sapegai pareikšti galutiniai kaltinimai ir jai gresia šešeri metai kalėjimo, pranešė britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų rusų kalba tarnyba.

„Rusijos pilietės Sofijos Sapegos byla netrukus bus perduota Minsko teismui. Baltarusijos tyrimų komitetas jai pareiškė galutinius kaltinimus, papasakojo BBC du šaltiniai. Pagrindinis straipsnis, pagal kurį S. Sapegai pareikšti kaltinimai, yra Baltarusijos baudžiamojo kodekso 130 straipsnio 3 dalis (neapykantos kurstymas). Jai gresia šešeri metai kalėjimo – tai minimali bausmės pagal šį straipsnį trukmė, atsižvelgiant į ikiteisminį susitarimą, kurį S. Sapega sudarė su tardytojais“, – rašoma pranešime, kurį tarnyba sekmadienį paskelbė platformoje „Telegram“.

Pasak BBC šaltinių, S. Sapega kenčia dėl sunkios psichologinės būklės, ji nusiminusi ir pasimetusi, nemiega naktimis.

Perduota Rusijai S. Sapega gali būti tik po to, kai teismas priims nuosprendį. Jai taip pat gali suteikti malonę Baltarusijos prezidentas, BBC pareiškė advokatas Antonas Gašinskis, kuris rūpinsis šiomis procedūromis S. Sapegos byloje.

Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto studentė S. Sapega gegužės 23 dieną buvo sulaikyta kartu su savo draugu, opozicijos tinklaraštininku Ramanu Pratasevičiumi Minsko oro uoste, Baltarusijos režimui priverstinai nutupdžius bendrovės „Ryanair“ lėktuvą, kuriuo pora skrido iš Atėnų į Vilnių.

Minskas vėliau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame S. Sapega sako, kad redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Tyrimų komiteto pirmininkas Dzmitryjus Hara birželį sakė, kad S. Sapega kaltinama socialinės neapykantos ir nesantaikos kurstymu.

„Sofija Sapega buvo sulaikyta dėl įtariamo Baudžiamojo kodekso nusikaltimo – dalyvavimo masiniuose neramumuose. Beveik iš karto ji buvo įvardyta kaip įtariamoji kitoje baudžiamojoje byloje dėl socialinės neapykantos ir nesantaikos kurstymo“, – tuomet pareiškė D. Hara.

S. Sapegos patėvis patvirtino, kad jai pareikšti kaltinimai

S. Sapegos patėvis Serhejus Dudičius patvirtino, kad jai pareikšti kaltinimai, ir taip pat pažymėjo, kad ji jaučiasi itin prislėgta.

„Viskas, kas parašyta apie kaltinimus, yra tiesa. Penktadienį buvo atliktos tyrimo procedūros ir buvo susitikimas su konsulu. Jai gresia šešeri metai kalėjimo“, – pareiškė jis agentūrai „Interfax“.

S. Dudičius taip pat pažymėjo, kad mergina jaučiasi itin prislėgta, nes tikėjosi, kad tyrimo baigtis bus kitokia.

„Šie kaltinimai ją labai prislėgė. Ji tikėjosi, kad bus pasiektas susitarimas su tardytojais, tikėjosi Rusijos pagalbos, ekstradicijos, kad teismo apskritai nebus. Bet, matyt, kažkas pasuko ne ta linkme“, – spėjo jis.

S. Sapegos patėvis pažymėjo dabar nematąs kitos išeities, kaip tik laukti teismo Baltarusijoje. Tokios pat nuomonės, jo teigimu, laikosi ir konsulas.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

>

O , zombis išlindo, ar tik ne po tavo lova pucinas tupi? :)))))

Apie valstietiska mesla

Valstietinei vatai toks dziaugsmas.

lape siaurine

vot grai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS