Baltarusijos teismas skyrė už akių teisiamai S. Cichanouskajai 15 metų kalėjimo bausmę | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOS TEISMAS SKYRĖ UŽ AKIŲ TEISIAMAI S. CICHANOUSKAJAI 15 METŲ KALĖJIMO BAUSMĘ

Baltarusijos sostinės teismas už akių teisiamai baltarusių opozicijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai pirmadienį skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

2020 metais Baltarusijos vadovo rinkimuose autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai iššūkį metusiai ir opozicijos bei Vakarų šio balsavimo nugalėtoja laikomai S. Cichanouskajai buvo pareikšti įvairūs kaltinimai, tarp jų – valstybės išdavyste, „sąmokslu užgrobti valdžią“, ekstremistinės organizacijos kūrimu ir vadovavimu jai.

Anksčiau šiais metais duodama interviu naujienų agentūrai AFP S. Cichanouskaja, kuri buvo priversta bėgti į Lietuvą, pavadino jos atžvilgiu pradėtą teismo procesą farsu ir sakė, kad jai bus skirta „daug, daug metų kalėjimo“.

Pirmadienį platformoje „Telegram“ ji parašė: „Šiandien „teismas“ už akių skyrė man vadinamąją 15 metų nelaisvės bausmę. Negalvoju, ką jie man norėjo pasakyti savo „nuosprendžiu“. Su juo ar be jo aš ir demokratinės jėgos darėme ir darysime viską, kas įmanoma, kad išlaisvintume mūsų politinius kalinius ir vestume šalį prie demokratinių pokyčių.“

Negalvoju, ką jie man norėjo pasakyti savo „nuosprendžiu“. Su juo ar be jo aš ir demokratinės jėgos darėme ir darysime viską, kas įmanoma, kad išlaisvintume mūsų politinius kalinius ir vestume šalį prie demokratinių pokyčių.

„Šiandien galvoju apie tuos, kuriems režimas davė realias bausmes, o ne [teisme] už akių. Penkerių, 16 ar 22 metų... Ir nenoriu galvoti apie režimo pareigūnus, teisėjus, prokurorus. Tuos, kurie daro šiuos nusikaltimus. Tegul geriau galvoja apie save: nes Lukašenka jų neapgins tikrame nepriklausomame teisme, kuriam baltarusių teisininkai jau surinko pakankamai daug parodymų. Jis gelbės tik save ir savo artimą ratą“, – pridūrė opozicijos lyderė.

S. Cichanouskajos teismas vyko po to, kai Baltarusijos valdžia į teisiamųjų suolą pasodino arba nuteisė keletą kitų kritikų, įskaitant jos vyrą Siarhejų Cichanouskį, kuriam buvo uždrausta kandidatuoti 2020 metų rinkimuose, ir vieną iš Nobelio taikos premijos laureatų Alesį Bialiackį.

Be S. Cichanouskajos toje pat byloje už akių buvo teisiami kiti Baltarusijos opozicijos po ginčytinų 2020-ųjų prezidento rinkimų įsteigtos Koordinacinės tarybos nariai Maryja Maroz, Pavelas Latuška, Volha Kavalkova ir Siarhejus Dyleuskis. Buvęs Baltarusijos kultūros ministras P. Latuška nuteistas 18 metų kalėjimo. Kitiems trims skirta po 12 metų nelaisvės.

Beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis A. Lukašenka yra svarbus Rusijos vadovo Vladimiro Putino sąjungininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Išvada

Jaučiu, atsigers ji arbatelės su poloniu ...juk jau niekam nebereikalinga, nei tiems, nei aniems. Gaus ka nusipelne ir nera ko tos kvaišos gailetis. Batka kaip valdė- taip ir valdo toliau.

a ty

dura umatyvai k svoim hozjaivam poka nepozdno a to batka dolgo neudet zdat i lanzbirgis nebudet vecna ohraniat sama ze znaes u ih svoi problemy vobscem popala v probku byvsyje hozeiva na tebia uz e postavyli kreast i ostavili na milost sdesnih kotoraja po obstojatelstvan mozet v liubuju minuto koncista ili hoces /geroiskuhu/ sudbu navalnogo dumai litovsky narod nenavidit etoji vlasti i ona dolgo neproderzitsa i za tvoju dejatelnost smotria s kakoi tocki zdes tebia nepogladit patomu cto zasluzila imia prodaznoi skury i deti tvoji nesmogut zyt so svoim narodom polnocenno odnim slovom popalas mezdu prikolom i nakolom ???????

Mes

išlaikom ją??? KODĖL????? Aš NESUTINKU. Tegul eina dirbti kaip ir visi TIKRI pabėgėliai nuo karo-ukrainiečiai. Tegul varo į kitą Valstybę. Įdomu-kas nors ją išlaikys????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS