Baltieji rūmai: J. Bidenas neplanuoja aplankyti Ukrainos | KaunoDiena.lt

BALTIEJI RŪMAI: J. BIDENAS NEPLANUOJA APLANKYTI UKRAINOS

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) neplanuoja apsilankyti Kyjive, nors Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina jį tokiu būdu pademonstruoti Amerikos paramą ukrainiečių kovai su įsiveržusia Rusija, pirmadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Nėra jokių planų prezidentui [ten] vykti. Noriu tiesiog tai pakartoti“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki (Džen Psaki).

Virtinė Europos lyderių pastarosiomis savaitėmis jau pabuvojo karo sąlygomis gyvenančiame Kyjive ir susitiko su V. Zelenskiu.

Tačiau J. Bideno vizitas sukeltų daug daugiau sunkumų siekiant užtikrinti saugumą. J. Bideno administracija sakė, kad jis nori pasiųsti kurį nors aukšto rango pareigūną, pavyzdžiui, valstybės sekretorių Antony Blinkeną (Entonį Blinkeną) ar gynybos sekretorių Lloydą Austiną (Loidą Ostiną).

Praeitą savaitę J. Bidenas sakė, kas „svarstome šį sprendimą“, tačiau žurnalisto paklaustas, ar galėtų nuvykti į Kyjivą, prezidentas atsakė „Taip“, ir tai sukėlė šurmulį.

J. Psaki pirmadienį pabrėžė, kad „jeigu kas nors ten vyktų... dėl saugumo priežasčių to nedėstytume čia arba bet kur vyriausybėje – kas, jeigu ar kada“.

J. Bideno vyriausioji atstovė taip pat patvirtino, kad esama vilčių vėl atidaryti JAV ambasadą Kyjive, bet nenurodė, kada tai galėtų įvykti.

„Be abejo, tai mūsų tikslas, – sakė J. Psaki. – Aišku, kad turėti vietoje dirbančių diplomatų yra svarbu.“

Manau, jis yra Jungtinių Valstijų lyderis. Štai kodėl jis turėtų atvykti ir pamatyti.

Duodamas interviu, kurį sekmadienį parodė televizija CNN, V. Zelenskis sakė manąs, kad J. Bideno vizitas gali įvykti, „bet tai, žinoma, jo sprendimas, ir tai priklauso nuo saugumo padėties“.

„Manau, jis yra Jungtinių Valstijų lyderis. Štai kodėl jis turėtų atvykti ir pamatyti“, – tęsė V. Zelenskis.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba gyrė J. Bideno iki šiol teiktą palaikymą jo šaliai. Per televizijos CBS sekmadienį parodytą interviu jis sakė, kad JAV prezidento vizitas „būtų svarbi palaikymo žinia“.

„Abiejų prezidentų asmeninis susitikimas taip pat galėtų atverti kelią tolesniam atsargų ir... JAV ginklų tiekimui Ukrainai, taip pat diskusijoms dėl šio konflikto galimo politinio sprendinio“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

Pirmieji ginklai iš naujo pagalbos paketo pasiekė Ukrainą

Pirmieji ginklai iš naujo JAV karinės pagalbos paketo pasiekė Ukrainos pasienį. Keturi lėktuvai sekmadienį atgabeno karinės įrangos Ukrainai, pirmadienį pareiškė aukštas JAV gynybos departamento pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Netrukus esą laukiama penkto skrydžio.

Baltieji rūmai apie 800 mln. dolerių (737 mln. eurų) vertės karinę pagalbą Ukrainos pajėgoms kovoje su Rusijos invaziniais daliniais paskelbė trečiadienį. Į naująjį paramos paketą įtraukta 18 155 mm haubicų, 200 M113 tipo šarvuotų automobilių, 11 Mi-17 sraigtasparnių, 100 kitokių šarvuočių, taip pat artilerijos amunicija.

Pentagono atstovas Johnas Kirby‘is sakė, kad NATO rytiniame flange dislokuoti JAV kariai „per ateinančias kelias dienas“ pradės apmokyti ukrainiečių karius, kaip naudotis 155 mm haubicomis. Šių ginklų JAV Ukrainai perduoda pirmą kartą. 155 mm haubicos yra moderniausia šių ginklų versija.

Baltieji rūmai tuo tarpu pranešė, kad prezidentas Joe Bidenas neketina vykti į Ukrainą. Tokių planų nėra, patvirtino jo atstovė Jen Psaki. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį interviu CNN televizijai pareiškė viltį, kad JA prezidentas aplankys jo šalį.

JAV vyriausybė ketina siųsti į Ukrainą kitą aukštą atstovą. Tai gali būti valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas arba gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Gairės: Joe Bidenas, karas Ukrainoje, karas, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS