Beveik 50 baltarusių prašo JT komiteto tyrimo dėl protesto akcijų dalyvių kankinimo | KaunoDiena.lt

BEVEIK 50 BALTARUSIŲ PRAŠO JT KOMITETO TYRIMO DĖL PROTESTO AKCIJŲ DALYVIŲ KANKINIMO

Baltarusijos teisių gynėjai, gindami 47 nukentėjusių protesto akcijų dalyvių interesus, kreipėsi į Jungtinių Tautų Komitetą prieš kankinimus, prašydami atlikti tyrimą dėl sistemingų kankinimų šalies teritorijoje.

„Kreipiamės į Komitetą prieš kankinimus, prašydami atlikti tyrimą dėl sistemingų kankinimų Baltarusijos teritorijoje pagal procedūrą, numatytą Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą 20-jame straipsnyje“, – sakoma kolektyviniame teisių gynėjų ir nukentėjusiųjų kreipimesi. Jo ištraukas paskelbė Baltarusijoje neregistruotas teisių gynimo centras „Viasna“.

Pasak centro, pareiškėjai pateikė įrodymų, kad kelias dienas po rugpjūčio 9-osios rinkimų „visoje šalyje Baltarusijos teisėsaugos institucijų darbuotojai įvairiose teisėsaugos sistemos įstaigose (per sulaikymą ir sulaikytųjų piliečių laikymo metu) ėmėsi sąmoningų veiksmų, kurie piliečiams sukėlė stiprų skausmą, taip pat fizinių ir moralinių kančių, sukėlė įvairaus sunkumo kūno sužalojimų ir psichologinių traumų“.

Daugeliui sulaikytųjų prireikė medikų pagalbos, jie buvo atvežti į gydymo įstaigas – kai kurie labai sunkios būklės. Daug sulaikytųjų po paleidimo prireikė psichologų ir psichoterapeutų pagalbos, sakoma pareiškime.

Jame taip pat nurodoma, kad kankinimus vykdė pareigūnai ir kiti oficialūs asmenys, ir „šių asmenų veiksmus akivaizdžiai sankcionavo Baltarusijos dabartinė valdžia“.

Teisių gynėjai ir nukentėjusieji prašo, kad Komitetas kuo greičiau peržiūrėtų jų pareiškimą, nes „šalyje toliau vyksta sistemingas taikių protestų dalyvių sulaikymas, neteisėtas ir netinkamas laikymas izoliacijos vietose“.

Baltarusijoje masinės protesto akcijos vyksta nuo rugpjūčio 9 dienos. Jų dalyviai protestuoja prieš oficialiai paskelbtus prezidento rinkimų rezultatus, atvėrusius kelią dabartiniam, nuo 1994 metų vadovaujančiam, šalies prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai likti valdžioje. Remiantis oficialiai paskelbtais rinkimų rezultatais, jį palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų.

Per protesto akcijas rugpjūčio 9–11 dienomis iš viso buvo sulaikyta maždaug 7 tūkst. žmonių, šimtai nukentėjo, keturi žuvo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Kokioj šaly su teroristais švelniai elgiamasi? Gal JAV ?

Anonimas

vel kremliaus troliai savo versijas kisa .Tik keista kad ne kokie snaiperiai is lietuvos saude. Palaukim dar sukurs kremliaus rasa tudey.Nieko greit batka priduos putleriui baltrusija.

pastebėjimas

p.s. 4 žuvo....bet nutylima kaip žuvo, nes tai labai nepatogu, ogi vienas žuvo pasigaminus savadarbį sprogmenį kurį metant į pareigūnus pats susisprogdino, kitas žuvo gaujai ginkluotai metaliniais strypais užpuolus policijos pareigūnus ir sukėlus tiesioginį pavojų pareigūnų gyvybei, dar vieną sutraiškė automobiliu savi riaušininkai , o gražiausias žuvo padauginęs alkoholio- didvyriai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS