A. Blinkenas susitiko su Izraelio premjeru deryboms dėl paliaubų Gazos Ruože plano | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS SUSITIKO SU IZRAELIO PREMJERU DERYBOMS DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE PLANO

  • 0

Jeruzalėje JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį susitiko su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), kad paragintų sudaryti paliaubas.

Izraelis ir islamistų grupuotė „Hamas“ pastaruoju metu svarsto JAV, Kataro ir Egipto tarpininkų sudarytą pasiūlymą, kuriuo tikimasi laikinai sustabdyti kovas, išlaisvinti Gazos Ruože laikomus įkaitus ir paleisti palestiniečių kalinius.

„Vis dar yra daug darbo, kurį reikia atlikti“, – antradienį vėlai vakare kalbėjo A. Blinkenas Dohoje po ankstesnių sustojimų Saudo Arabijoje ir Egipte per savo penktąją krizės meto kelionę po Vidurinius Rytus nuo spalio 7 dienos išpuolio, sukėlusio karą.

„Tačiau mes ir toliau tikime, kad susitarimas yra įmanomas ir iš tiesų būtinas, ir toliau nenuilstamai dirbsime, kad jį pasiektume“, – žurnalistams sakė JAV diplomatijos vadovas.

Kol kas karas nesiliauja „Hamas“ valdomoje Gazos Ruožo dalyje, kur, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per naktį žuvo mažiausiai 123 žmonės, o naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė apie intensyvius pietinių miestų bombardavimus.

Izraelio pajėgos, vykdydamos kampaniją sunaikinti „Hamas“, nuolat veržiasi į pietus, o pastarosiomis savaitėmis didžiausi mūšiai vyko Kan Junise.

Taip pat vis labiau didėja baimė tarp daugiau nei milijono palestiniečių, kurie šiuo metu glaudžiasi Gazos Ruožo pietuose, Rafoje prie Egipto sienos.

„Daugiau nei katastrofiška“ padėtis

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) anksčiau šią savaitę įspėjo, kad kariuomenė „pasieks vietas, kuriose dar nekovojome (...) iki pat paskutinio „Hamas“ bastiono – Rafos“.

JT pagalbos koordinavimo biuras OCHA išreiškė susirūpinimą dėl gresiančių didelių mūšių šioje tankiai apgyvendintoje teritorijoje.

Vis dar yra daug darbo, kurį reikia atlikti.

Kruviniausias visų laikų Gazos Ruože vykstantis karas prasidėjo spalio 7 dieną, kai „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais Izraelio duomenimis.

Kovotojai taip pat paėmė apie 250 įkaitų. Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko 132 įkaitai, iš kurių, kaip manoma, 29 žuvo.

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir pradėjo oro smūgius bei antžeminį puolimą, per kuriuos, Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 27 tūkst. 708 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Kampanija nuniokojo dideles Gazos Ruožo teritorijas ir privertė palikti namus daugumai iš 2,4 mln. gyventojų, kuriems taip pat labai trūksta maisto, vandens, degalų ir vaistų.

Organizacijos jau kurį laiką kalba apie tragišką humanitarinę padėtį.

Antradienį Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacija pareiškė, kad humanitarinė padėtis ilgą laiką blokuotoje Gazos Ruožo teritorijoje tapo „daugiau nei katastrofiška“.

Derybos dėl paliaubų

Siekdamos palengvinti padėtį, kariaujančios šalys aptarė galimą naują paliaubų susitarimą, kuris būtų sudarytas po pirmųjų savaitę trukusių paliaubų lapkritį, kai buvo išlaisvinta daugiau kaip 100 įkaitų, tarp jų ir izraeliečiai mainais į palestiniečių kalinius.

Praėjusią savaitę „Hamas“ šaltinis teigė, kad pasiūlyme dėl naujų paliaubų raginama šešias savaites nutraukti kovas, apsikeisti įkaitais ir kaliniais, taip pat suteikti daugiau pagalbos Gazos Ruožui, tačiau nuo to laiko derybos tęsiasi.

Kataro premjeras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamedas bin Abdulrahmanas Tanis) antradienį sakė, kad „Hamas“ atsakė į naują pasiūlymą, ir pridūrė, kad „atsakyme yra keletas pastabų, tačiau iš esmės jis yra teigiamas“.

B. Netanyahu, kuris kol kas tiesiogiai nekomentavo „Hamas“ atsako, pabrėžė, kad bendras Izraelio karo tikslas nesikeičia: „Esame pakeliui į visišką pergalę ir nesustosime.“

Vykstant karui Gazos Ruože, Irano remiamos grupuotės Libane, Irake, Sirijoje ir Jemene rengia išpuolius, kuriais palaiko „Hamas“, o Izraelis, Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės vykdo smūgius prieš jas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS