A. Blinkenas planuoja susitikimą su Kinijos viceprezidentu | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS PLANUOJA SUSITIKIMĄ SU KINIJOS VICEPREZIDENTU

  • 1

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį susitiks su Kinijos viceprezidentu – tai bus naujausias aukšto lygio dialogas tarp konkuruojančių galybių pastaruoju metu

Valstybės departamentas viešai paskelbtame tvarkaraštyje nurodė, kad A. Blinkenas susitiks su viceprezidentu Han Zhengu (Han Džengu) Niujorke, JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Derybos planuojamos Jungtinėms Valstijoms su vis didesne intriga stebint pokyčius Pekine. Prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) į užsienio reikalų ministro postą atrinktas Qin Gangas (Čin Gangas) liepą staiga buvo pakeistas politikos veteranu Wang Yi (Vang I).

JAV pareigūnai iš pradžių tikėjosi, kad Wang Yi atvyks į kasmetinį JT susitikimą, kur jis galėjo trumpai susitikti su prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), tačiau Kinija pareiškė, kad į Niujorką atvyks palyginti mažiau žinomas Han Zhengas.

Tačiau Wang Yi, kuris taip pat yra Komunistų partijos užsienio politikos direktorius, savaitgalį Maltoje surengė derybas su J. Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu (Džeiku Salivanu).

Jungtinės Valstijos teigia norinčios palaikyti atvirus ryšius su Kinija, kad būtų galima suvaldyti dažnai kylančią įtampą tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

A. Blinkenas ir iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen) šiais metais abu viešėjo Pekine, siekdami atnaujinti ryšius, kurie pandemijos metu buvo beveik nutrūkę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik 1

polytiniai parazitai uzvalde visuma vykdant setono noruspz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS