A. Blinkenas vyksta į Europą telkti paramos Ukrainai | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS VYKSTA Į EUROPĄ TELKTI PARAMOS UKRAINAI

  • 0

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį išvyko į Europą keliuose susitikimuose telkti paramos Ukrainai.

Tarptautinė bendruomenė šią jo kelionę į senąjį žemyną stebi dėl galimo susitikimo su rusų užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

A. Blinkenas, kurio dėmesys jau daugiau nei mėnesį sutelktas į Izraelio ir „Hamas“ karą ir JAV bei Kinijos prezidentų susitikimą, pirmiausia dalyvaus antradienį ir trečiadienį Briuselyje vyksiančiame NATO narių diplomatijos vadovų susitikime.

Vėliau jis turėtų išvykti į Šiaurės Makedoniją, kur šios savaitės antroje pusėje vyks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimas.

„Mes tikimės, kad jis įsitrauks į geras diskusijas su mūsų kolegomis iš ESBO apie paramą Ukrainai“, – žurnalistams sakė JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas Europos ir Eurazijos reikalams Jamesas O'Brienas (Džeimsas Obrajenas).

Jis nurodė, kad A. Blinkeno darbotvarkė dar gali pasikeisti, ir nekomentavo, ar JAV diplomatijos vadovas svarstytų galimybę susitikti su S. Lavrovu. Pastarasis paprašė leisti jam atvykti į kasmetinį ESBO susitikimą, nes Rusija yra šios tarptautinės organizacijos narė.

Pirmadienį S. Lavrovas pareiškė, kad Šiaurės Makedonija, prisijungusi prie Vakarų sankcijų Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą, leis jam dalyvauti, tačiau jam vis dar reikia leidimo kirsti Europos Sąjungai priklausančios Bulgarijos oro erdvę.

„Pranešama, kad Bulgarija Makedonijai pažadėjo atverti savo oro erdvę. Jei taip ir nutiks, mes ten būsime“, – S. Lavrovą citavo valstybinė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Pernai ESBO susitikimą rengusi Lenkija neleido jame dalyvauti rusų ministrui, o tai išprovokavo piktą Maskvos reakciją.

JAV pareigūnai nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios neįsitraukia į aukšto lygio kontaktus su rusais, nors A. Blinkenas kovą buvo trumpai susidūręs su S. Lavrovu per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Indijoje.

Briuselyje A. Blinkenas kalbės apie JAV paramą Ukrainai artimiausiais mėnesiais, Kyjivui tęsiant savo kontrpuolimą, kol tarptautinės bendruomenės dėmesys iš esmės nukrypęs į Vidurinius Rytus.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija bando įtikinti respublikonus patvirtinti dar vieną paramos paketą Ukrainai, kurį jis yra susiejęs su pagalba Izraeliui ir Taivanui.

J. O'Brieno teigimu, J. Bideno administracija yra įsitikinusi dėl Kongreso paramos Ukrainai, o pagalbą jai apibūdino kaip koalicines pastangas.

„Manau, kad mūsų partneriams svarbu išgirsti, kad mes ir toliau vykdysime savo įsipareigojimus, net ir tuo metu, kai mūsų Kongrese vyksta diskusijos dėl tolesnių žingsnių, kuriuos numatome žengti“, – sakė J. O'Brienas.

Gairės: Antony Blinkenas, karas Ukrainoje, JAV, parama Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS