„Bloomberg“: Vakarų teisininkai sieks 1 trln. dolerių vertės Rusijos turto konfiskavimo | KaunoDiena.lt

„BLOOMBERG“: VAKARŲ TEISININKAI SIEKS 1 TRLN. DOLERIŲ VERTĖS RUSIJOS TURTO KONFISKAVIMO

Vakarų teisininkų grupė sieks iš Rusijos įmonių ir jos oligarchų, kuriems buvo pritaikytos tarptautinės sankcijos, atimti iki 1 trln. JAV dolerių vertės turto, skelbia agentūra „Bloomberg“.

Aljansu už Ukrainos teisingumą pasivadinę teisininkai, atstovaujantys tarptautinėms advokatų kontoroms „McCue Jury & Partners“ ir „Mishcon de Reya“, dabar ieško finansavimo, kad galėtų pradėti bylinėjimąsi ir pasiektų šio turto nusavinimą.

Anot agentūros, jei planuojamas bylas pavyktų laimėti, didžioji dalis konfiskuotų pinigų atitektų nuo Rusijos invazijos nukentėjusiems ukrainiečiams, o investuotojai ir teisininkai gautų savo uždarbius.

„Bloomberg“ pažymi, kad šis bylinėjimasis būtų sunkus ir tęstųsi daug mėnesių, nes didžioji dalis šio turto paslėpta  neskaidriose ofšorinėse jurisdikcijose, todėl jo išieškojimas – sudėtingas ir ilgas procesas, neturintis pakankamai  teisinių precedentų. Situaciją apsunkina ir tai, kad apie dvi dešimtys nubaustų rusų oligarchų, tokių kaip Michailas Fridmanas, Romanas Abramovičius ir Piotras Avenas, apskundė sankcijų jiems teisėtumą Europos Teisingumo Teisme.

Londone įsikūrusios „McCue Jury & Partners“ įkūrėjo ir partnerio Jasono McCue'o (Džeisono Makju) žodžiais, advokatai jau nustatė maždaug 200 mlrd. JAV dolerių vertės tokio turto, o šiuo metu 50 tūkst. Ukrainos karo pabėgėlių vardu siekia pritraukti finansavimą bylinėjimuisi prieš rusus, kuriems Jungtinėje Karalystėje buvo pritaikytos sankcijos, pradėti.

Gairės: karas Ukrainoje, sankcijos Rusijai, sankcijos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS