Britų vyriausybė peikiama už negebėjimą ištirti priešiškus Rusijos veiksmus | KaunoDiena.lt

BRITŲ VYRIAUSYBĖ PEIKIAMA UŽ NEGEBĖJIMĄ IŠTIRTI PRIEŠIŠKUS RUSIJOS VEIKSMUS

Grupė britų įstatymų leidėjų ketvirtadienį kreipėsi į teismą dėl vyriausybės „nesugebėjimo“ inicijuoti nepriklausomą tyrimą dėl Rusijos kišimosi į rinkimus ir paragino imtis naujų priemonių užkirsti kelią tokiems neteisėtiems veiksmams ateityje.

Įstatymų leidėjai paprašė teisminio vertinimo tvirtindami, kad vyriausybė pažeidė įsipareigojimus pagal Europos žmogaus teisių konvenciją, ginančią kiekvieno piliečio teisę į laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Šio žingsnio buvo imtasi, kai liepą buvo paskelbta parlamento Žvalgybos ir saugumo komiteto (ISC) ataskaita dėl Rusijos kišimosi. Šio dokumento paskelbimas buvo ne vieną mėnesį atidėliojamas. Tai išprovokavo opozicijos kaltinimus ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui, esą jis bando užkirsti kelią jį paviešinti.

Ataskaitoje rašoma, kad jos rengėjai negali pateikti konkrečių Rusijos kišimosi į 2016-ųjų referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje ir 2014-ųjų Škotijos plebiscitą dėl atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės įrodymų.

Tačiau ISC narys leiboristas Kevanas Jonesas sakė, kad taip yra todėl, kad JK vyriausybė „visais būdais vengė kelti klausimus“.

Anot ataskaitos rengėjų, B. Johnsono vyriausybė „neskyrė tam dėmesio“. Tuo metu kritikai atkreipia dėmesį į Konservatorių partijos ryšius su turtingais rusų rėmėjais, įvardindami juos kaip vieną priežasčių, kodėl valdžia nesiėmė veiksmų Maskvos atžvilgiu.

Vyriausybė turi padaryti viską mūsų rinkimų sistemai apsaugoti

Teisminės peržiūros paprašė leiboristų įstatymų leidėjai Benas Bradshaw ir Chrisas Bryantas, Žaliųjų partijos parlamentarė Caroline Lucas, buvusi konservatorė, Lordų Rūmų narė baronienė Patience Wheatcroft, taip pat judėjimas už demokratiją „Piliečiai“ („The Citizens“).

Jie kreipėsi į teismą dėl „vyriausybės nesugebėjimo pradėti nepriklausomą tyrimą dėl Rusijos kišimosi į JK demokratinius procesus ir parengti atitinkamą teisinę bazę apsaugoti būsimus rinkimus nuo kišimosi iš užsienio“.

Anot šios grupės narių, „būtina skubiai priimti naujus teisės aktus“ JK demokratiniams procesams apsaugoti. Jie ragina įsteigti naują organą kovai su kišimusi iš užsienio.

„Piliečiai“ kaip pavyzdį pateikė Jungtines Valstijas, kur buvo atlikta virtinė tyrimų, be kita ko, ir žvalgybos agentūrų, ir nustatyta, kad Rusija bandė paveikti 2016-ųjų rinkimus.

„Britanijoje toks procesas netgi neprasidėjo. Tikimės, kad tai taps šio proceso pradžia“, – nurodė organizacija.

P. Wheatcroft savo ruožtu sakė, kad internetas „atvėrė kelią potencialiam piktavalių jėgų didelio masto kišimuisi“.

„Vyriausybė turi padaryti viską mūsų rinkimų sistemai apsaugoti... Gėdinga, kad ji atsisako daryti tai savanoriškai“, – kalbėjo baronienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS