Bulgarijos premjeras B. Borisovas per rinkimus siekia ketvirtos kadencijos | KaunoDiena.lt

BULGARIJOS PREMJERAS B. BORISOVAS PER RINKIMUS SIEKIA KETVIRTOS KADENCIJOS

Bulgarai sekmadienį renka naują parlamentą, kuriame, kaip prognozuojama, dabartinio premjero Boiko Borisovo centro dešinės partija GERB turės daugiausiai vietų, nors galėtų susidurti su sunkumais ieškodama koalicijos partnerių.

Analitikai taip pat perspėja, kad dėl koronaviruso epidemijos rinkėjų aktyvumas gali būti menkas.

Beveik dešimtmetį šalį nepertraukiamai valdanti GERB neteko dalies visuomenės paramos po virtinės skandalų, išprovokavusių praėjusią vasarą protestus prieš vyriausybės numanomą oligarchų protegavimą.

Vis tik balsavimo išvakarėse paskelbta apklausa rodo, kad GERB gali tikėtis gauti 28–29 proc. balsų. Tokiu atveju ji gautų apie 75–76 mandatus 240 vietų parlamente.

Trečią kadenciją premjero poste dirbantis B. Borisovas nuo demonstracijų pradžios atsisako palaikyti bet kokius ryšius su žiniasklaida.

Vietoje to jis skelbė socialiniuose tinkluose pranešimus apie savo lankymąsi kaimiškose vietovėse per rinkimų kampaniją su šūkiu „Dirbkime, dirbkime, dirbkime!“

„GERB hegemoniją galima paaiškinti alternatyvos nebuvimu, žinant, kad opozicija susiskaldžiusi ir nepatikima“, – pažymėjo politikos analitikas Antonijus Todorovas.

Pasak jo, į parlamentą turėtų patekti iki šešių politinių jėgų, todėl gali būti sudėtinga suformuoti naują kabinetą.

Nerimas dėl COVID-19

Susirūpinimas dėl trečiosios koronaviruso bangos, dėl kurios prie pajėgumų ribos priartėjo šios skurdžiausios ES valstybės ligoninės, galėtų sumažinti rinkėjų aktyvumą, mano analitikai.

Rinkėjų skaičius bus vienas labiausiai stebimų rinkimų aspektų: nuo jo veikiausiai priklausys, kiek įtakos naujajame parlamente turės nauji veidai, atsiradę per protesto judėjimą.

Anot tyrimų instituto „Alpha“, sekmadienį turėtų atiduoti balsą maždaug 40 proc. iš visų 6,7 mln. rinkėjų.

Susirūpinimas dėl viruso galėtų turėti itin rimtų pasekmių pagrindinei opozicinei Socialistų partijai, kurią palaikantis pagyvenęs elektoratas, labiau tikėtina, susilaikys nuo dalyvavimo rinkimuose.

20–22 proc. rinkėjų palaikymą turintys socialistai veikiausiai užsitikrins  54–56 vietas.

Remiantis apklausomis, naujasis populistinis judėjimas „Yra tokia tauta“, vadovaujamas aštrialiežuvio pokalbių šou vedėjo ir B. Boriso kritiko Slavio Trifonovo, užims trečią vietą ir turės 33–34 vietas.

Populistus vejasi turkų mažumos partija „Judėjimas už teises ir laisves“, nuo kurios paramos tradiciškai priklauso, kam atitiks valdžia. Šįkart šiai jėgai prognozuojama daugiau nei 12 proc. balsų, arba 33–34 mandatai.

Dar du susivienijimai siekia pritraukti praėjusią vasarą vykusių demonstracijų dalyvių balsus.

Dešiniosios pakraipos Bulgarijos demokratinės koalicija, kurios vadovas skatino protestuotojus, ir prezidentui Rumenui Radevui artima kairiojo sparno grupių koalicija „Nenusileiskime! Šalin Mafiją!“ turėtų surinkti 5–6 proc. balsų – taigi, kiekviena iš šių jėgų galėtų užsitikrinti po 13–17 mandatų.

Paskutinėje vietoje yra GERB dabartiniai koalicijos partneriai – nacionalistų partija VMRO, tikriausiai peržengsianti 4 proc. slenkstį ir pateksianti į parlamentą po savo agresyvios retorikos, nukreiptos prieš romus, LGBT bendruomenę ir Šiaurės Makedoniją.

Balsavimo punktai atsidarė 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir užsidarys 20 val., arba ne vėliau kaip 21 val., jei bus eilių. Netrukus po to turėtų būti paskelbtos rinkėjų apklausos.

Pirmieji negalutiniai oficialūs rezultatai, paprastai skelbiami vėlyvą sekmadienio vakarą, šįkart galėtų būti paviešinti vėliau, nes didelėse rinkimų apylinkėse be įprastų balsalapių įvesti balsavimo automatai.

Centrinė rinkimų komisija turėtų paskelbti galutinius rezultatus iki ketvirtadienio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS