Buvęs JAV taikos pasiuntinys ragina Šiaurės Airijos lyderius siekti naujo kompromiso | KaunoDiena.lt

BUVĘS JAV TAIKOS PASIUNTINYS RAGINA ŠIAURĖS AIRIJOS LYDERIUS SIEKTI NAUJO KOMPROMISO

Buvęs JAV senatorius, 1998 metais tarpininkavęs dėl taikos Šiaurės Airijoje, pirmadienį paragino dabartinius nesutariančius politinius lyderius siekti naujo kompromiso kaip pamokos pasauliui.

George'as Mitchellas (Džordžas Mičelas) Belfaste kalbėdamas konferencijoje apie įtemptas derybas, po kurių prieš 25 metus buvo sudarytas Didžiojo penktadienio susitarimas, prisiminė įžeidinėjimus ir dažnus pasitraukimus iš derybų.

89-erių buvęs prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) pasiuntinys prisiminė, kad 1997 metų spalį, kai gimė jo sūnus, jis beveik pats pasidavė.

Tačiau jo žmona Heather (Heter) pabrėžė, kad tą pačią dieną Šiaurės Airijoje gimė 61 vaikas, todėl jis privalėjo grįžti į Belfastą.

„Kai tvirtinote susitarimą, taip pat kalbėjote su izraeliečiais ir palestiniečiais, kolumbiečiais, afrikiečiais, azijiečiais, amerikiečiais“, – sakė jis Karalienės universiteto Belfaste auditorijai.

„Iš tikrųjų jūs kalbėjotės su pasauliu. Tai susitarimas dėl taikos ir ateities ne tik čia, bet ir visur“, – pridūrė jis.

„Gyvename susiskaldymo laikais. Mums reikia jūsų. Mums reikia jūsų nuolatinės kantrybės, ištvermės ir atkaklumo“, – sakė G. Mitchellas, dalyvaudamas pirmajame dideliame viešame renginyje nuo tada, kai 2020-aisiais jam buvo diagnozuota leukemija.

„Mums reikia žmonių, kurie tiki ir žino, kad neįmanoma yra įmanoma. Stenkitės to nepamiršti“, – pridūrė jis.

„Reikia atsikvošėti“

Praėjus 25 metams po to, kai 1998-ųjų balandį susitarimu buvo užbaigti tris dešimtmečius trukę neramumai Šiaurės Airijoje, Jungtinės Karalystės valdoma teritorija atsidūrė naujame politiniame paralyžiuje.

Probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP) jau daugiau nei metus boikotuoja valdžios pasidalijimo vyriausybę, protestuodama prieš prekybos susitarimus po „Brexito“, kuriuos sudarė Londonas ir Europos Sąjunga.

G. Mitchellas kalbėjo kartu su buvusia JAV valstybės sekretore Hillary Clinton (Hilari Klinton), kuri teigė, kad naujas Londono ir Briuselio susitarimas dėl „Brexito“ prekybos fronto, vadinamas „Vindzoro gairėmis“, teikia daug vilčių.

„Jūs esate pavyzdys pasauliui, kaip net ir didžiausi priešininkai gali įveikti nesutarimus ir dirbti kartu dėl bendro ir didesnio gėrio“, – sakė ji konferencijos dalyviams.

„Todėl dabar raginu visus judėti pirmyn su ta pačia nepalaužiamos drąsos ir ryžto dvasia, kuri atnešė taiką prieš 25 metus. Jūsų draugai Jungtinėse Valstijose palaikys jus visą laiką, kol sieksite taikos, klestėjimo ir ilgalaikio stabilumo“, – pridūrė ji.

Tris dienas truksianti jubiliejinė konferencija baigsis trečiadienį, kai kalbas sakys B. Clintonas, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas), Airijos premjeras Leo Varadkaras (Lio Varadkaras) ir ES vadovai, Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) ir Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Ji vyksta po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) praėjusią savaitę lankėsi Šiaurės Airijoje ir Airijos Respublikoje, savo protėvių tėvynėje, ir buvo apkaltintas junionistų, kad palaiko airių nacionalizmą.

Baltieji rūmai tai paneigė, o L. Varadkaras po susitikimo su J. Bidenu Dubline sakė, kad prezidentas „norėtų visokeriopai padėti“ palaikyti taiką Šiaurės Airijoje.

Dubline su J. Bidenu susitiko ir Gerry Adamsas (Džeris Adamsas), kurio partija „Sinn Fein“ kadaise buvo Airijos respublikonų armijos politinis sparnas Šiaurės Airijoje.

Belfaste vykusioje konferencijoje dalyvavęs G. Adamsas apie dabartinę aklavietę sakė: „Manau, kad junionistams apskritai reikia atsikvošėti.“

„Ateikite į institucijas ir tada ginčykitės, peržiūrėkite, persvarstykite, ką tik norite, bet pirmiausia eikite ten, kur jus išsiuntė rinkėjai“, – sakė jis.

Praėjus 25 metams Šiaurės Airijoje vis dažniau pasigirsta nuosaikiųjų pažiūrų atstovų raginimų peržiūrėti Didžiojo penktadienio susitarimą, kad nei DUP, nei „Sinn Fein“ negalėtų pasinaudoti veto teise dėl vietos valdžios institucijos – Stormonto – darbo.

Buvęs Airijos premjeras Bertie Ahernas (Bertis Ahernas), padėjęs derėtis dėl 1998-ųjų pakto su Britanijos premjeru Tony Blairu (Toniu Bleru), sakė, kad reformą bus galima aptarti, kai Stormontas vėl pradės veikti.

„Kuo greičiau, tuo geriau. Vienintelis dalykas, kuris man kelia nerimą, yra tai, kad status quo neveikia“, – sakė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS