Buvusi Vokietijos kanclerė A. Merkel pelnė JT apdovanojimą už pabėgėlių globą | KaunoDiena.lt

BUVUSI VOKIETIJOS KANCLERĖ A. MERKEL PELNĖ JT APDOVANOJIMĄ UŽ PABĖGĖLIŲ GLOBĄ

Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį pelnė prestižinį Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros Nanseno apdovanojimą, sulaukusi pagyrų už savo ryžtą globoti prieglobsčio prašytojus, kol ėjo pareigas.

Pabrėždamas 2015 ir 2016 metais migrantų krizės įkarštyje Vokietijos priglaustų pabėgėlių bei prieglobsčio prašytojų skaičių – daugiau nei 1,2 mln. žmonių – JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro (JTVPK) atrankos komitetas gyrė A. Merkel už „lyderystę, drąsą ir gailestingumą“.

Tuo metu 16 metų Vokietijos vyriausybei vadovavusi moteris aiškino, kad susidariusi padėtis „išbandė mūsų europines vertybes kaip niekada anksčiau. Tai buvo ne daugiau ir ne mažiau nei humanitarinė būtinybė“.

JT pabėgėlių agentūra akcentavo jos raginimus vokiečiams išsižadėti tautą skaldančio nacionalizmo, skatinant juos būti „gailestingais ir plačių pažiūrų“.

„Padėdama daugiau nei milijonui pabėgėlių likti gyviems ir atsistoti ant kojų, Angela Merkel parodė didelę moralinę ir politinę drąsą“, – pareiškime pabrėžė JT pabėgėlių reikalų agentūros vadovas Filippo Grandi (Filipas Grandis).

Jis gyrė jos ryžtą ginti žmogaus teises, humanitarinius principus ir tarptautinę teisę.

„Tai buvo tikra lyderystė, apeliuojanti į mūsų bendrą žmogiškumą, tvirta stovėsena prieš tuos, kurie skelbė baimę ir diskriminaciją“, – sakė jis.

Atrankos komisija pabrėžė, kad A. Merkel ne tik apsaugojo nuo karo priverstus bėgti žmones, bet ir buvo varomoji jėga, lėmusi kolektyvines Vokietijos pastangas juos priimti ir padėti integruojantis į visuomenę.

Kasmetinis Nanseno apdovanojimas buvo įsteigtas 1954 metais, pirmojo JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro – norvegų Arkties tyrinėtojo ir filantropo Fridtjofo Nanseno (Fritjofo Nanseno) – garbei, siekiant pažymėti išskirtinį darbą pabėgėlių labui.

Juo pagerbiami asmenys, grupės ar organizacijos, įnešantys ypač reikšmingą indėlį globojant pabėgėlius ir kitus asmenis be vietos bei pilietybės.

A. Merkel savo apdovanojimą kartu su 150 000 dolerių (151 000 eurų) piniginiu prizu atsiims per ceremoniją Ženevoje spalio 10 dieną.

Šioje ceremonijoje taip pat bus pagerbti keturi regioniniai nugalėtojai, kurių kiekvienas gaus po 50 000 dolerių (50, 6 tūkst. eurų) prizą.

Tarp jų – Naghamas Hasanas, Irako ginekologas, teikiantis medicininę ir psichosocialinę pagalbą jazidų merginoms ir moterims, kurios patyrė Šiaurės Irako ekstremistinių grupuočių vergiją, prievartavimą ir kitokio pobūdžio smurtą.

Sąraše taip pat yra Mberos ugniagesių brigada – iš savanorių pabėgėlių sudaryta ugniagesių grupė Mauritanijoje, užgesinusi daugiau nei 100 krūmynų gaisrų ir pasodinusi tūkstančius medžių.

Premijos taip pat sulaukė humanitarinė grupė „Meikswe Myanmar“, konflikto draskomame Mianmare suteikianti pagalbą praradusiems namus bei visiems kitiems, kuriems ji reikalinga. Apdovanota ir Vincenta Gonzalez (Vinsenta Gonsales), įkūrusi kakavos kooperatyvą Kosta Rikoje, kad padėtų pabėgėliams ir bendruomenės moterims, įskaitant patyrusias smurtą šeimoje.

JTVPK savo pareiškime aiškina, jog „visuomenė privalo užjausti tuos, kurie priversti bėgti iš savo namų“ ir pabrėžia, kad šiais metais priverstinai namus palikusių žmonių skaičius visame pasaulyje pirmą kartą viršijo 100 mln. ribą.

Šie metai žymi šimtmetį nuo tada, kai 1922-aisiais F. Nansenui buvo suteikta Nobelio taikos premija už pastangas sugrąžinti karo belaisvius ir suteikti prieglobstį milijonams pabėgėlių, nukentėjusių dėl Romanovų, Osmanų bei Austrijos-Vengrijos imperijų žlugimo, konfliktų ir revoliucijų.

Taip pat sukanka 100 metų, kai buvo sukurtas Nanseno pasas – pabėgėlių tapatybės dokumentas, suteikiantis jiems galimybę migruoti ieškant darbo, nurodė JTVPK.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Su pagarba

Žmonėms kai kuriems reiktų padėti.Bet sulėkė visokio plauko ir gerovės šalims neduoda.Atvirkščiai : kultūros skirtumas ir kylantys konfliktai,reikia juos išlaikyti.Jie sukuria savo bendruomenes ir šalies įstatymų nesilaiko.Nežinau ar reikia už tai ordino?

vaidis

sena KGB kale apdovanojo.

Naudinga idiotė

Putlerio kalė, eilinė kolaborantė pastačius visą Vokietiją ant dujų adatos, neveltui ją Trumpas ir išvadino višta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS