Čekijos diplomatijos vadovas sako esąs pasirengęs išsiųsti visus rusų diplomatus | KaunoDiena.lt

ČEKIJOS DIPLOMATIJOS VADOVAS SAKO ESĄS PASIRENGĘS IŠSIŲSTI VISUS RUSŲ DIPLOMATUS

Čekų užsienio ir vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas antradienį pareiškė esąs pasirengęs išsiųsti iš Prahos visus rusų diplomatus, Prahai apkaltinus Rusijos slaptąsias tarnybas 2014 metais surengus aukų pareikalavusį sprogdinimą Čekijos teritorijoje.

„Esu viskam pasirengęs. Netgi kurti santykius nuo nulio. Tai reiškia, kad išsiųstume visus juos (diplomatus) namo“, – socialiniame tinkle „Facebook“ sakė J. Hamačekas.

„Aš tikėjausi šiek tiek kitokios Rusijos pusės reakcijos, bet gerai. Esame priversti pateikti atsaką virtine etapų. Šiandien buvo „Rosatom“, kas jiems (Rusijai) nepatiks. Ir mums reikia konsultuotis dėl kitų galimybių“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau ministras pareiškė, kad jo šalis prašo Europos Sąjungos ir NATO partnerių iš solidarumo išsiųsti Rusijos diplomatų.

Jis nurodė, kad trečiadienį iškvies Rusijos ambasadorių ir paskelbs tolesnius veiksmus po to, kai buvo išsiųsti 18 rusų diplomatų, kuriuos Čekija laiko slaptais agentais, o Maskvai nusprendus išsiųsti 20 čekų diplomatų.

Pirmadienį savo postus paliko 18 rusų diplomatų, kuriuos Čekijos žvalgyba identifikavo kaip šnipus. Tuo metu Rusija išsiuntė 20 čekų diplomatų, dirbusių Maskvoje.

Pasak J. Hamačeko, jis trečiadienio popietę iškvies rusų ambasadorių Aleksandrą Zmejevskį, siekdamas pareikšti jam protestą prieš rusų vyriausybės atsaką, kurį Praha laiko neproporcingu.

„Būtų logiška, kad Čekijai nusprendus imtis tolesnių veiksmų, apie tai pirmasis išgirstų Rusijos ambasadorius“, – pažymėjo čekų ministras.

Čekijos vyriausybė, remdamasi žvalgybos ataskaita, pareiškė, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU 2014 metais surengė du sprogdinimus, iš kurių vienas pražudė du žmones ir padarė reikšmingos materialinės žalos.

Tuos sprogdinimus tirianti čekų policija ieško dviejų vyrų, laikomų įtariamaisiais 2018 metais Anglijos Solsberyje įvykdyto buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo byloje.

Praha pirmadienį taip pat nusprendė pašalinti rusų atominės energetikos milžinę „Rosatom“ iš konkurso dėl naujo bloko statymo vienoje Čekijos branduolinėje elektrinėje.

J. Hamačekas pridūrė, jog čekų vyriausybė nebesvarstys galimybės įsigyti rusiškos vakcinos nuo COVID-19 „Sputnik V“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Kas ? Apsirūkėt ?

Kaunas

lanzberginis Asylas..klp

Anonimas

Čekiškas broileris kvadratu. Jankių marionetė.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS