Čekijos premjeras prieš rinkimus sulaukė kritikos dėl „Pandoros popierių“ | KaunoDiena.lt

ČEKIJOS PREMJERAS PRIEŠ RINKIMUS SULAUKĖ KRITIKOS DĖL „PANDOROS POPIERIŲ“

Čekijos premjerą Andrejų Babišą pirmadienį dėl įtarimų, kad jis naudodamasis lengvatinio apmokestinimo zonomis nuslėpė milijonus, užsipuolė varžovai, tačiau analitikai sako, kad milijardierius tikriausiai vis tiek laimės savaitgalį įvyksiančius visuotinius rinkimus.

A. Babišas, šeštuoju numeriu įtrauktas į šalies savaitraščio „Euro“ turtingiausių čekų sąrašą, yra tarp 35 esamų ir buvusių politikų, minimų sekmadienį paskelbtuose „Pandoros popieriuose“ (angl. Pandora Papers).

Šį platų naują tyrimą paskelbė Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas (ICIJ); prie jo prisidėjo apie 600 žurnalistų, įskaitant JAV dienraščio „The Washington Post“, britų visuomeninio transliuotojo BBC ir laikraščio „The Guardian“ darbuotojus. Tyrimas pagrįstas apie 11,9 mln. nutekintų dokumentų iš 14 finansinių paslaugų bendrovių visame pasaulyje.

Žurnalistai sako, kad A. Babišas, žemės ūkio ir chemikalų magnatas, panaudodamas 15 mln. eurų iš savo firmų lengvatinio apmokestinimo zonose 2009 metais nupirko turto Pietų Prancūzijoje.

Čekijos nacionalinė kovos su organizuotu nusikalstamumu institucija pirmadienį paskelbė pradedanti tyrimą.

Tačiau A. Babišas teigė, kad „niekada nepadarė nieko neteisėta ar bloga“, o įtarimus pavadino jo ir jo partijos ANO („Taip“), turinčios daugiausiai galimybių laimėti spalio 8–9 dienomis vyksiančius rinkimus, šmeižto kampanija.

„Išplauti šimtus milijonų per lengvatinio apmokestinimo zonas? TAIP!“ – rašoma ANO plakatų parodijoje – ją socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė opozicinės Piratų partijos lyderis Ivanas Bartošas.

„Andrejus Babišas bylas renka kaip „pokemonus“, – „Twitter“ parašė Marketa Pekarova Adamova iš centro dešinės aljanso SPOLU („Drauge“).

Janas Hamačekas, kurio kairiojo sparno socialdemokratai yra suformavę dabartinę mažumos vyriausybę su ANO, išreiškė viltį, kad A. Babišas „nepropaguoja vandens Čekijos Respublikoje gerdamas vyną mokesčių rojuje“.

Interesų konfliktas

Analitikai sako, kad skandalas tikriausiai nepaveiks A. Babišo rinkėjų ir jo prognozuojamos pergalės rinkimuose. Jie vyks po kampanijos, kai dominavo netikėtų COVID-19 pandemijos ekonominių padarinių tema.

„Babišo gerbėjai atleido jam jau daug kartų ir [atleis] dar kartą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Brno įsikūrusio Masaryko universiteto politikos analitikas Otto Eiblas (Otas Eiblas).

A. Babišas, buvęs komunistas, įtrauktas į slaptosios policijos 9-ojo dešimtmečio kolaborantų sąrašus, taip pat kaltinamas sukčiavimu dėl Europos Sąjungos subsidijų, be to, Briuselis pyksta dėl jo, kaip verslininko ir politiko, interesų konflikto.

„Babišo griežtosios linijos rinkėjai priims jo paaiškinimą, tad tai nesukels pavojaus jo rinkimų rezultatams“, – sakė analitikas Josefas Mlejnekas (Josefas Mleinekas) iš Prahos Karolio universiteto.

O. Eiblas sakė, kad skandalas tikriausiai nepaveiks ir A. Babišo ištikimo sąjungininko prezidento Milošo Zemano, pagal konstituciją paskiriančio naują premjerą ir jau viešai užsiminusio, kad pasirinks šį magnatą.

A. Babišo ANO per paskutinę apklausą prieš rinkimus pasirodė geriausiai iš visų partijų. Sekmadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad ANO remia 25 proc. rinkėjų, ir ji lenkia SPOLU bei aljansą, sudarytą iš Piratų partijos ir centristų STAN („Merai ir nepriklausomieji“).

Pasak J. Mlejneko, „Pandoros popierių“ skandalas net galėtų padėti A. Babišui suformuoti valdančiąją koaliciją, nes dar neapsisprendę rinkėjai gali pasirinkti ne ANO, o mažesnes partijas, balansuojančias ant patekimo į parlamentą ribos.

„Jam bus geriau su 25 procentais ir keliomis mažomis partnerėmis, nei su 30 vien savų procentų“, – AFP sakė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS