D. Trumpas atsisako liudyti per „nekonstitucinį“ apkaltos teismą | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS ATSISAKO LIUDYTI PER „NEKONSTITUCINĮ“ APKALTOS TEISMĄ

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį atsisakė liudyti būsimame savo apkaltos teisme, į kurį pateikti įrodymų jį kviečia Atstovų Rūmų kaltintojai.

D. Trumpo advokatai Atstovų Rūmų pagrindinio kaltintojo Jamie Raskino (Džeimio Raskino) laiške išdėstytą prašymą atsakyti į klausimus dėl JAV Kapitolijaus užpuolimo sausio 6 dieną pavadino „viešųjų ryšių triuku“.

„Jūsų laiškas tik patvirtina, kas žinoma visiems: jūs negalite įrodyti savo įtarimų“, – savo atsakyme rašo advokatai Bruce'as Castoras (Briusas Kastoras) ir Davidas Schoenas (Deividas Šonas).

D. Trumpo aukšto rango patarėjas Jasonas Milleris (Džeisonas Mileris) naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad eksprezidentas „neliudys per nekonstitucinį teismo procesą“.

Atsisakymas buvo pareikštas likus penkioms dienoms iki antradienį Senate prasidėsiančio buvusio JAV lyderio apkaltos teismo dėl vieno kaltinimo „maišto kurstymu“.

Demokratai ir kai kurie respublikonai mano, kad D. Trumpas yra atsakingas už jo šalininkų surengtą Kapitolijaus šturmą sausio 6 dieną, nes prieš pat jį ragino žmones nenutraukti kovos. Demokratai mano, kad būtent šis raginimas paskatino prieš prezidento rinkimų rezultatus protestuojančius žmones imtis agresyvių veiksmų.

„Skubus jo atsisakymas liudyti yra iškalbingas ir aiškiai perša jo kaltę paremiančią išvadą“, – savo pareiškime nurodė J. Raskinas.

Sausio 13-ąją Atstovų Rūmai paskelbė beprecedentę antrąją apkaltą D. Trumpui, bet jo kadencija pasibaigė dar neprasidėjus teismui Senate. Dėl šios priežasties D. Trumpo advokatai antradienį pateiktame dokumente teigia, kad pareigų nebeinančio prezidento teismas Senate prieštarautų konstitucijai.

Jie taip pat sako, jog kad ir ką prezidentas kalbėjo prieš Kongreso šturmą, tai buvo konstitucijos ginamos žodžio laisvės apraiška.

„Nuožmiai kovoti“

Sausio 6-osios smurto atgarsiai vis dar aidi Vašingtone. Prokurorai dėl Kongreso užpuolimo apkaltino maždaug 180 žmonių, rodo George'o Washingtono (Džordžo Vašingtono) universiteto kaupiami duomenys. Dar šimtų žmonių atžvilgiu vyksta tyrimas.

Teisingumo departamentas užsimena, kad gali parengti bylą dėl kai kurių D. Trumpą remiančių kraštutinių dešiniųjų grupių sąmokslo maištauti.

Per mitingą prieš pat Kongreso užpuolimą D. Trumpas ragino savo šalininkus nepripažinti lapkričio 3-iąją įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo Joe Bidenas (Džo Baidenas), rezultatų ir „nuožmiai kovoti“.

Tokie pareiškimai yra demokratų argumentų prieš D. Trumpą pagrindas.

Tačiau tik penki iš 50 respublikonų senatorių anksčiau šią savaitę palaikė visų 50 demokratų poziciją, kad apkaltos procesas turi vykti. Kiti Senato respublikonai pademonstravo manantys, kad buvusio prezidento teismas yra nekonstitucinis, todėl mažai tikėtina, kad 17 respublikonų balsuotų prieš D. Trumpą, o mažiausiai tiek jų balsų reikia, kad susidarytų būtina minimali dviejų trečdalių dauguma eksprezidentui nuteisti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS