Danijoje vienus metus bus draudžiama veisti audines | KaunoDiena.lt

DANIJOJE VIENUS METUS BUS DRAUDŽIAMA VEISTI AUDINES

Danijos parlamentas pirmadienį priėmė įstatymą, uždrausiantį vienus metus šalyje veisti audines, neseniai išskerdus visą jų populiaciją dėl mutavusios koronaviruso atmainos.

Įstatymas, kuriuo iki 2021 m. gruodžio 31 d. bus draudžiamas audinių veisimas, taip pat apima nuostatą, nurodančią, kad jei draudimo nebus laikomasi, audinės bus sunaikinamos. Taip buvo pašalinta vyriausybę sukrėtusi teisinė kliūtis, institucijai nurodžius išskersti visas šalyje auginamas audines.

„Danijos audinių veisėjai paaukojo viso savo gyvenimo darbą visuomenės labui. Jiems esame skolingi didelį ačiū“, – tviteryje rašė žemės ūkio ministras Rasmusas Prehnas, pridurdamas, kad veisėjams buvo sukurta kompensacijų schema.

Lapkričio pradžioje Danija, didžiausia pasaulyje audinių kailių eksportuotoja, paskelbė, kad bus išnaikinta apie 15 mln. siekianti šalies audinių populiacija, šiuose žvėreliuose aptikus naują koronaviruso atmainą, galėjusią paveikti ateities vakcinų veiksmingumą.

Pradėjus masinę žvėrelių skerdimo kampaniją, teismas nustatė, kad vyriausybės nurodymas neturėjo teisinio pagrindo. Tai lėmė ankstesnio žemės ūkio ministro atsistatydinimą.

Skandalo nepalengvino ir tai, kad masiniai audinių kapai ėmė kelti grėsmę gamtai, kadangi buvo imta baimintis, kad gyvūnams yrant į dirvą gali patekti dideli kiekiai fosforo ir azoto dujų.

Sekmadienį vyriausybė paskelbė, kad buvo nuspręsta iškasti apie 4 mln. negyvų audinių, kurios po pusmečio, praėjus infekcijos rizikai, bus sudegintos.

Kopenhaga lapkričio 19 dieną sakė, kad bene pavojingiausia vadinamojo „penktojo židinio“ atmaina buvo išnaikinta. Audinės kol kas yra vienintelis žinomas gyvūnas, galintis užsikrėsti virusu ir jį perduoti žmonėms.

Danijos transliuotojas DR pirmadienį taip pat pranešė, kad dauguma parlamento partijų sutiko suburti komisiją, vertinsiančią vyriausybės tvarkymąsi su audinių krize.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS