Devynios branduolinį ginklą turinčios valstybės toliau modernizuoja savo arsenalus | KaunoDiena.lt

DEVYNIOS BRANDUOLINĮ GINKLĄ TURINČIOS VALSTYBĖS TOLIAU MODERNIZUOJA SAVO ARSENALUS

  • 6

Devynios branduolinių ginklų turinčios valstybės toliau modernizuoja savo arsenalus, o kelios iš jų 2022 metais dislokavo naujus branduolinius ginklus arba branduolinį arsenalą gabenti galinčias ginklų sistemas, pirmadienį pareiškė Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas (SIPRI).

„Žengiame į vieną pavojingiausių laikotarpių žmonijos istorijoje“, – sakė Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) direktorius Danas Smithas (Danas Smitas).

„Būtina, kad pasaulio vyriausybės rastų būdų bendradarbiauti, kaip sumažinti geopolitinę įtampą, sulėtinti ginklavimosi varžybas ir kovoti su blogėjančiomis aplinkos būklės ir didėjančio bado pasaulyje pasekmėmis“, – teigė jis pareiškime.

SIPRI apskaičiavo, kad 2023-iųjų sausį iš pasaulyje sukauptų 12 512 kovinių galvučių apie 9 576 buvo karinėse atsargose potencialiam naudojimui, o tai 86 galvutėmis daugiau nei 2022 metų sausį.

SIPRI įvardijo šias branduolinį ginklą turinčias valstybes: JAV, Rusiją, Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Kiniją, Indiją, Pakistaną, Šiaurės Korėją ir Izraelį.

SIPRI savo ataskaitoje nurodė, kad Jungtinės Valstijos ir Rusija turi daugiau kaip po 1 000 anksčiau iš naudojimo išimtų kovinių galvučių, kurios palaipsniui yra išmontuojamos.

SIPRI nurodė, kad per metus iki 2023-iųjų sausio Kinijos branduolinis arsenalas padidėjo nuo 350 iki 410 kovinių galvučių. Manoma, kad šitas skaičius ir toliau augs.

„Priklausomai nuo to, kaip Kinija nuspręs struktūrizuoti savo pajėgas, iki dešimtmečio pabaigos ji gali turėti bent tiek pat tarpžemyninių balistinių raketų, kiek JAV ar Rusija“, – nurodė SIPRI.

Institutas teigė, kad branduolinių ginklų kontrolės ir nusiginklavimo diplomatija susidūrė su rimtais sunkumais po to, kai Rusija praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Maskvai pasiuntus karius į Ukrainą, Vašingtonas sustabdė dvišalį strateginio stabilumo paktą su Rusija, o Maskva šių metų pradžioje paskelbė, kad stabdo savo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje.

Leidimas tikrinti ginkluotės objektus ir informacijos apie tarpžemyninių ir povandeninių laivų balistinių raketų išdėstymą bei jų bandomuosius paleidimus teikimas yra labai svarbūs Naujosios START sutarties, kurią 2010 metais pasirašė tuometiniai prezidentai Barackas Obama (Barakas Obama) ir Dmitrijus Medvedevas, elementai.

Nepaisant to, SIPRI vertinimu, abiejų šalių dislokuotos strateginės branduolinės pajėgos, 2023-iųjų sausio duomenimis, neviršija Naujojoje START numatytų apribojimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Petras

reik dėkoti putleriui, visi mato kad atomkės yra kap atgrąsas.

> Senuk

Tu Kvaiša...

Senukas

Dirty bombos gerai atgrase vatoidus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS