Pasiutpolkė JAV darbo rinkoje: šviesos tunelio gale dar nematyti | KaunoDiena.lt

PASIUTPOLKĖ JAV DARBO RINKOJE: ŠVIESOS TUNELIO GALE DAR NEMATYTI

JAV verslas išgyvena dramatišką metą: trūksta darbuotojų. Kad bent kažkiek aplopytų personalo deficito skyles, įmonės leidžia žemyn pretendentams keliamų reikalavimų kartelę. Nebesvarbi ne tik darbo patirtis, bet ir diplomai.

Chaosas darbo rinkoje

"Atleidome personalą. Atsiprašome už nepatogumus", – toks skelbimas ant vieno prekybos centro Nebraskoje lango puikiai iliustruoja susiklosčiusią padėtį. Atlyginimai buvę per maži, reikėję dirbti per daug viršvalandžių, todėl kai darbuotojai nesutiko su tokiomis sąlygomis, savininkams nebeliko kitos išeities kaip tik ant durų pakabinti spyną, o vitrinoje – minėtą skelbimą.

Restoranai, parduotuvės, automobilių dirbtuvės pietuose, šiaurėje, rytuose, vakaruose ar šalies viduryje – kad ir kur pažvelgsi, JAV visur stinga darbuotojų. Rugpjūtį Darbo ministerija fiksavo 4,3 mln. žmonių, atsisveikinusių su savo darbdaviais ir nusprendusių ieškoti kito darbo. Šis skaičius – rekordinis Jungtinių Valstijų istorijoje.

Verslo organizacijos NABE duomenimis, šalyje beveik pusė verslo jaučia darbuotojų deficitą. Kaip analogiją su XX a. ketvirtojo dešimtmečio Didžiąja depresija ekonomistai kalba apie ištikusią Didžiąją rezignaciją.

Šiandien JAV yra 10 mln. laisvų darbo vietų. Pirmaisiais pandemijos mėnesiais įmonės masiškai atleido darbuotojus, o dabar nori susigrąžinti. Ekspertų teigimu, dar niekada JAV ūkis neišgyveno tokio staigaus nuosmukio ir tokio staigaus atsigavimo.

Spalį nedarbo lygis nukrito iki 4,6 proc. – žemiau, manoma, nekris, nes likusioji amerikiečių dalis paprasčiausiai negali įsilieti į darbo rinką. Tėvai lieka namuose su atžalomis – vaikų darželiai vis dar uždaryti. Vyresnio amžiaus darbuotojai, atleisti pandemijos pradžioje, išėjo į pensiją. Dar kita kategorija žmonių negrįžta į darbus, nes bijo užsikrėsti. Ketvirti patys sau susikūrė darbo vietą ir pradėjo dirbti savarankiškai.

Ekspertų teigimu, dar niekada JAV ūkis neišgyveno tokio staigaus nuosmukio ir tokio staigaus atsigavimo.

Tinka ir mažaraščiai

Verslo įmonėms belieka prisitaikyti prie naujos situacijos, todėl potencialius darbuotojus jie vilioja priedais ir didesniais atlyginimais. Laukiami net ir – grubiai tariant, mažaraščiai. Kitaip nei anksčiau, iš norinčių įsidarbinti net ne pačios žemiausios klasės prekybos tinkle nebereikalaujama mokyklos baigimo atestato, nebereikia patirties prekyboje. "Amazon" staiga tapo nebesvarbus dirbančiųjų blaivumas – kandidatams nebereikia atlikti marihuanos testo.

O ką daryti, jei Kalėdos ant nosies ir internetinės prekybos milžinui – kaip ir "Walmart" – šiandien pat reikia daugiau kaip 100 tūkst. darbuotojų? Siuntų gabenimo kompanijos "FedEx", UPS ieško dar daugiau – po 200 tūkst. siuntų išvežiotojų.

Kazino Kolorade naujokams dovanoja 3 000 dolerių. Restoranas Indianoje naujiems iš svetur atsikrausčiusiems padavėjams ir padavėjoms padengs nuomos išlaidas. Prekybos tinklai "Costco" ir "Walmart" kasininkams ir salės darbuotojams siūlo neregėtą atlygį – daugiau kaip 15 dolerių per valandą. Atsiprašymas jau minėtos parduotuvės Nebraskoje  vitrinoje taip pat kabėjo neilgai: netrukus jį pakeitė kvietimas dirbti su puikių karjeros galimybių pasiūlymu.

Rinkos laukia permainos?

Ar tai padės išbristi iš Didžiosios rezignacijos? Ekspertai sako: šviesos tunelio gale dar nematyti. Atvirkščiai: tikėtina, kad po švenčių, 2022-ųjų pradžioje, žmonės grįš į darbo vietas ir galutinai apsispręs išeiti iš darbo.

Įsidarbinimo platformos "ZipRecruiter" duomenimis, 2016-aisiais į 15 proc. darbo vietų pretenduojantys kandidatai turėjo turėti bent bakalauro laipsnį. Šiandien to reikalaujama 7 proc. atvejų. Pasiūlymai, į kuriuos gali pretenduoti darbo patirties neturintys kandidatai, sudaro jau nebe 9 proc. kaip prieš penkerius metus, bet 19 proc.

Ekspertai daro prielaidas, kad dabartinė situacija reikšmingai pakeis JAV darbo rinką. Žiniasklaida cituoja Upjohno instituto ekonomistą Bradą Hershbeiną, esą išsilavinimas ir patirtis ir ateityje turės mažiau reikšmės. Daug svarbiau bus kandidatų gebėjimai ir potencialas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

/scena/ nusvis tik tuo atveju kai vis us artystinius demonus pakeis tikrasis jav rezidentas Trumpas supakaves sia saika i atatinkamas vietas pagal uzdarbi======

Patarimas

Jei patys tingit dirbti, įsileiskit migrantus ir problema issispręs.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS