E. Macronas išreiškė tvirtą paramą Moldovai | KaunoDiena.lt

E. MACRONAS IŠREIŠKĖ TVIRTĄ PARAMĄ MOLDOVAI

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį pažadėjo savo šalies „nepalaužiamą paramą“ Moldovai.

Pastaruoju metu didėja įtampa tarp Kišiniovo ir prorusiškų separatistų.

„Prancūzija dar kartą patvirtina savo nepalaužiamą paramą Moldovos Respublikos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui jos tarptautiniu mastu pripažintose ribose“, – sakė jis bendrame pareiškime su Paryžiuje viešinčia Moldovos prezidente Maia Sandu (Maja Sandu).

Praėjus dvejiems metams po Rusijos invazijos į kaimyninę Ukrainą, Moldova susiduria su „daugybe iššūkių, kuriuos sukėlė konfliktas prie jos sienų“, sakoma pareiškime.

Didžiausias iššūkis – prorusiškas separatistinis Padniestrės regionas, kurio pareigūnai praėjusią savaitę kreipėsi į Maskvą prašydami „apsaugos“.

Didėja susirūpinimas, kad ši teritorija gali tapti nauju konflikto židiniu, o Moldova „susiduria su intensyvėjančiomis hibridinėmis atakomis“, teigė abu prezidentai.

E. Macronas ir M. Sandu pasirašė Kišiniovo-Paryžiaus gynybos susitarimą ir ekonominį veiksmų planą.

„Moldovos valstybė turi būti pajėgi saugoti savo neutralumą, ginti savo teritoriją ir gyventojus bei prisidėti prie regioninio ir tarptautinio saugumo“, – sakoma jų pareiškime.

E. Macronas ir M. Sandu teigė, kad Paryžius visiškai remia Moldovos reformas, kurias siekiama įgyvendinti norint vieną dieną įstoti į Europos Sąjungą. Vėliau šiais metais Moldovoje bus surengtas referendumas.

Jie pridūrė, kad sėkmingam narystės siekiui būtų ypač svarbi teisingumo reforma ir kova su korupcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS