E. Macronas kreipimusi į europiečius davė startą EP rinkimų kampanijos pradžiai | KaunoDiena.lt

E. MACRONAS KREIPIMUSI Į EUROPIEČIUS DAVĖ STARTĄ EP RINKIMŲ KAMPANIJOS PRADŽIAI

  • 2

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) kreipimasis į 28 valstybių rinkėjus su raginimu pasirinkti stipresnę Europos Sąjungą sulaukė palaikymo iš užsienio, tačiau šalies viduje buvo sutiktas su nemenku skepticizmu.

Savo straipsnyje, antradienį pasirodžiusiame daugelyje didžiųjų Europos dienraščių, E. Macronas pataria rinkėjams gegužės 23–26 dienomis vyksiančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą nebalsuoti už „nieko nesiūlančias“ nacionalistines partijas. 

Šį straipsnį daugelis apžvalgininkų laiko Prancūzijos prezidento agitacinės kampanijos prieš Europos Parlamento rinkimus startu.

Pats E. Macronas 2017-ųjų prezidento rinkimuose įveikė euroskeptiškų pažiūrų varžovę ir tapo jauniausiu šalies lyderiu šiuolaikinės Prancūzijos istorijoje. Tačiau nuo tada, kai E. Macronas skambant „Odei džiaugsmui“ – sunkius laikus išgyvenančios Europos Sąjungos himnui – stojo prie šalies vairo, jo populiarumas smarkiai sumenko.   

Antradienį pasirodęs straipsnis yra naujausias Prancūzijos lyderio bandymas sutelkti ES, kurioje savo pozicijas toliau stiprina nacionalistų ir populistų stovyklos. 

„Laisvė, apsauga ir pažanga – Europos atsinaujinimas turi būti paremtas šiais trimis ramsčiais. Negalime leisti sprendimų neturintiems nacionalistams naudotis žmonių pykčiu. Negalime somnambuliškai eiti Europos silpimo keliu. Negalime toliau elgtis lyg niekur nieko ir gyventi iliuzijomis“, – rašo E. Macronas.

Prezidentas pasiūlė įsteigti agentūrą, kuri rūpintųsi ES valstybių narių rinkimų procesų apsauga nuo kibernetinių atakų ir kitokio pobūdžio manipuliacijų.  

Jo nuomone, taip pat derėtų uždrausti Europos politinių partijų finansavimą iš užsienio.

Migrantų krizei spręsti, anot E. Macrono, būtina griežtinti sienų kontrolę, taip pat suformuoti bendras sienų apsaugos pajėgas ir laikytis bendrų prieglobsčio taisyklių.

Prancūzijos vadovas taip pat paragino Europą imtis vadovauti kovai su klimato kaita, iškėlus tikslą iki 2050-ųjų anglies dioksido emisijas sumažinti iki nulio ir iki 2025 metų perpus sumažinti pesticidų naudojimą.

E. Macrono raginimas stiprinti ES sulaukė paramos kaimyninėje Belgijoje ir Suomijoje.

Suomijos premjeras Juha Sipila (Juha Sipilė) antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė paramą E. Macrono raginimui dėl „saugumo, tvaraus augimo ir ambicingos klimato politikos“.

J. Sipila pridūrė, jog žmonėms reikia matyti „ES, kuri gali priimti sprendimus ir juos įgyvendinti“.

Belgijos vyriausybės vadovas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) savo ruožtu sakė, jog ypač tikisi „Europos, kuri gina laisvę ir demokratiją“, pranešė naujienų agentūra „Belga“.

Tačiau Prancūzijoje, kur E. Macrono populiarumas po jo išrinkimo smuko, vyrauja skeptiškos nuotaikos.

Nadine Morano (Nadin Morano) iš opozicinės Respublikonų partijos sakė, kad „tame straipsnyje žodis „Prancūzija“ pasirodė vos kartą“ ir kad tai yra „makronizmas: Prancūzija turi išnykti šiame Europos federalizme“.

„E. Macronas Europos scenoje yra visiškai vienas. Jis supyko ant rytinių šalių ir elgiasi su jomis, lyg šios būtų pametusios protą. Jis supyko ant Italijos ir elgiasi su ja, lyg ši būtų raupsuotoji“, – televizijai BFM sakė pirmuoju numeriu kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio sambūrio kandidatų į Europos Parlamentą sąraše įrašytas Jordanas Bardella (Žordanas Bardela).

„Dabar jis liko visiškai vienas su savo planais dėl federalinės Europos, Europos atgimimo, nes visi Europos žmonės nori atgauti valdžią, atgauti savo nacionalinį suverenitetą“, – kalbėjo politikas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

,.mnb

makaronas, tegu savo sene tvarko

Hmmm

Sikna dega

SUSIJUSIOS NAUJIENOS