EBPO: ekonomikos augimas greitai pasieks lėčiausius tempus nuo finansų krizės | KaunoDiena.lt

EBPO: EKONOMIKOS AUGIMAS GREITAI PASIEKS LĖČIAUSIUS TEMPUS NUO FINANSŲ KRIZĖS

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) ketvirtadienį sumažino pasaulio ekonomikos augimo prognozes, sakydama, kad pasaulio ekonomikos augimas greitai pasieks lėčiausius tempus nuo 2007-2008 metais vykusios finansų krizės.

EBPO teigė, kad aktyvumą sulėtino per pastaruosius dvejus metus susilpnėjusi prekyba ir sumažėjęs investicijų kiekis, kadangi JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas toliau tęsia prekybos karą. Organizacija dabar prognozuoja, kad kitąmet pasaulio ekonominis aktyvumas padidės 2,9 proc.

Prognozuojama, kad augimo tempai išliks lėti – 2020-2021 metais pasaulio plėtra sieks 3 proc. Anot vyriausiosios EBPO ekonomistės Laurence Boone, šis augimo rodiklis gali greitai tapti „lėčiausiu nuo finansų krizės laikų“.

2019-ųjų lapkričio ekonominėse prognozėse EBPO sakė, kad šių metų augimas greičiausiai taip pat sieks 2,9 proc.

L. Boone sakė, kad „per pastaruosius dvejus metus pasaulio augimo prognozės nuolat prastėjo dėl politikos neapibrėžtumo ir silpnų prekybos bei investicijų srautų“.

Ji sakė, kad centriniai bankai ėmėsi reikalingų ir laiku atliekamų pinigų politikos veiksmų, kurie atsvėrė neigiamus prekybos įtampos padarinius. Tačiau vyriausybės nesiėmė tokių pat sprendimų, nors galėjo investuoti į ilgalaikius infrastruktūros gerinimo projektus, ekonomikų digitalizaciją ar kovą su klimato kaita.

L. Boone įspėjo, kad EBPO yra susirūpinusi, jog prognozės toliau prastės, jei „nebus atsižvelgiama į struktūrinius pokyčius“.

Prognozėse taip pat sakoma, kad JAV ekonomika „sulėtės iki 2 proc. 2021-aisiais, o Japonijos ir euro zonos augimas sieks atitinkamai 0,7 ir 1,2 proc.“ Ataskaitoje teigiama, kad Kinijos augimas „toliau smuks ir 2021-aisiais sieks 5.5 proc.“

Kitos besiformuojančios rinkų ekonomikos atsigaus „labai nežymiai“, sakė L. Boone.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Auksas

Ar švinas.Užpakalui valyti netinka.Reikia popieriaus arba vandens.

taip

nutare iliuminatai bet pam oirso visai nedauk... kad patys pjauna saka ant kurios sedi nes jau nepajegus valdyti popiriukais o auksas ir kt. vertybes jau neju zinioje o zmogui reikia nedauk maisto ir pastoges bei sveikatos pasigaminti visa tai ir ju popirines manipuliacijos tinka tik tualetiniam popieriui..........

Alis...

nieko... greit atsigaus... vėl prekiaus su Rusija... juk Rusija skelbiasi, kad niekam negrasina?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS