EP vadovė, siekdama atkurti pasitikėjimą institucija, paviešino gautų dovanų sąrašą | KaunoDiena.lt

EP VADOVĖ, SIEKDAMA ATKURTI PASITIKĖJIMĄ INSTITUCIJA, PAVIEŠINO GAUTŲ DOVANŲ SĄRAŠĄ

Europos Parlamento vadovė Roberta Metsola (Roberta Mecola), norėdama atkurti pasitikėjimą korupcijos skandalo sukrėsta institucija, paviešino didelį sąrašą dovanų, kurias gavo per pastaruosius metus.

Praėjusį mėnesį EP sukrėtė korupcijos skandalas, susijęs su europarlamentarais, kurie, kaip manoma, ėmė kyšius grynaisiais pinigais siekdami parlamente užtikrinti Kataro ir Maroko interesus.

R. Metsola pažadėjo daugiau skaidrumo ir atskaitomybės, o šią savaitę prižadėjo, kad nustatys naujas taisykles kovai su korupcija iš užsienio.

EP svetainėje paskelbtame ilgame R. Metsolos dovanų sąraše buvo vytinta dešra, šampanas, šalikas, knygos, šokoladas ir mėlyna avies statulėlė.

Šios ir kitos dovanos buvo užregistruotos sausio 12 dieną paskelbtame viešame dokumente, tačiau vidinės taisyklės nurodo, kad europarlamentarai turi deklaruoti visas gautas dovanas iki kito mėnesio galo.

„Nėra jokių „nedeklaruotų dovanų“. Visos institucijos gautos dovanos buvo deklaruotos institucijos viduje ir yra saugomos institucijoje, o ne pas pirmininkę“, – naujienų agentūrai AFP sakė parlamento atstovas spaudai Jaume Duchas (Žaumė Diušas).

„Pirmininkės Metsolos inicijuotu beprecedenčiu skaidrumu viešai deklaruojant institucines dovanas siekiama pagerinti esamą praktiką dėl šių institucinių dovanų“, – sakė jis.

„Neveikianti sistema“

„ES parlamento pirmininkė, kuri pagal dabartinę sistemą yra vienintelė etikos taisyklių vykdytoja, privalo elgtis pavyzdingai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ teigė Prancūzijos verslo mokyklos HEC ES teisės profesorius Alberto Alemanno (Albertas Alemanas).

„Dar viena istorija, rodanti jos netinkamą elgesį, dėl kurio ji yra kultūriškai ir politiškai netinkama darbui, susijusiam su Katargeito problema“, – pridūrė jis.

Antikorupcinės organizacijos „Transparency International“ atstovas Nicholas Aiossa (Nikolas Ajosa) teigiamai įvertino R. Metsolos ir kitų europarlamentarų sprendimą viešai deklaruoti dovanas ir keliones, tačiau pridūrė, kad tai „rodo, jog sistema yra neveikianti“.

„Problema ta, kad už taisyklių nesilaikymą retai taikomos sankcijos“, – teigė jis AFP.

„Mums reikia etikos taisyklių, kurios būtų surašytos, o ne paremtos tradicijomis“, – pridūrė N. Aiossa.

Belgijos prokurorai tiria įtariamą kyšininkavimą Europos Parlamente Kataro ir Maroko naudai. Per policijos surengtus reidus buvo rasta 1,5 mln. eurų grynaisiais.

Kataras neigė, kad yra kaip nors susijęs su pažeidimais šioje byloje. Marokas tvirtina, kad dėl šių kaltinimų jis tapo nepagrįstų „žiniasklaidos atakų“ taikiniu.

Sulaikyta R. Metsolos pavaduotoja Eva Kaili, kuri jau neteko šio aukšto EP posto, per savo advokatą taip pat pareiškė, kad nieko nežinojo apie jos namuose rastus grynuosius pinigus.

Graikijos europarlamentarė E. Kaili tebėra sulaikyta kartu su kitais trimis įtariamaisiais: jos partneriu Francesco Giorgi (Frančesku Džordžiu), kuris dirbo EP nario padėjėju, buvusiu EP nariu Pieru Antonio Panzeri (Pjeru Antonijumi Panceriu) ir nevyriausybinės organizacijos vadovu Niccolo Figa-Talamanca (Nikolu Figa-Talamanka), kuris įtariamas mokėjęs EP nariams.

Priemonės, apie kurias R. Metsola paskelbė pirmadienį, apima buvusių EP narių patekimo į parlamentą apribojimą, išorės asmenų, kurie užsiima lobistine veikla, susitinka ar sako kalbas parlamente, registravimą, vieša EP narių gaunamų dovanų ir kelionių deklaravimą ir gautų nuobaudų viešinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

karta

prasmirdus lieka visam laikui ir visafa to su o kvapas sklis .

Raganaut

EP pirmininkė pradėjo ........ savo nuodemes ant laužo degina

nusirengė .........

..... gaunasi , kad visi kalti - imuniteto neturėjimas -blogybė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS