ES diplomatijos vadovas: dialoge su Rusija yra šioks toks pagerėjimas | KaunoDiena.lt

ES DIPLOMATIJOS VADOVAS: DIALOGE SU RUSIJA YRA ŠIOKS TOKS PAGERĖJIMAS

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį pareiškė, kad po Didžiojo dvidešimtuko (G-20) grupės susitikimo, kuriame įvyko retos JAV ir Rusijos derybos, pastebėjo nedidelį pagerėjimą diplomatijos su Maskva fronte.

Susitikimo Naujajame Delyje kuluaruose JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį turėjo trumpą pokalbį su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Vyriausiasis JAV diplomatas siekė paspausti Maskvą dėl jos invazijos į Ukrainą.

J. Borrellis pažymėjo, kad šį kartą, priešingai nei per ankstesnį G-20 užsienio reikalų ministrų susitikimą Balyje praėjusiais metais, rusų atstovas liko salėje ir išklausė Vakarų valstybių kritiką jo šaliai.

„Šį kartą jis bent jau liko ir klausėsi. Tai nedidelis pagerėjimas, bet jis svarbus“, – sakė bloko diplomatijos vadovas Indijos sostinėje vykusiame forume „Raisinos dialogas“.

„Manau, kad tai geriau nei nieko“, – pridūrė jis.

J. Borrellis teigė, kad prieštaraus bet kokioms pastangoms išstumti Rusiją iš G-20, turinčio atstovauti didžiausioms pasaulio ekonomikoms. Prieš dešimtmetį Rusija buvo išstumta iš tuometinio Didžiojo aštuoneto grupės.

„Turime išlaikyti būdus, kaip kalbėtis arba bent jau klausytis, jei ne kalbėtis“, – sakė J. Borrellis.

Vėliau tame pačiame forume S. Lavrovas kartais prieštaringai vertino Vakarų raginimus besivystančioms šalims nusisukti nuo Rusijos.

„Mūsų Vakarų draugai šaukė į mikrofonus: „Rusija turi..!, Rusija turi..!, Rusija turi..!, Rusija turi..!“ – sakė jis.

S. Lavrovas sakė, kad A. Blinkenas ir kiti Vakarų lyderiai kelionėse po pasaulį pabrėžia, kad „Rusija turi patirti strateginį pralaimėjimą“.

„Tai, kaip jie sako, yra egzistencinis dalykas Vakarams pasaulinio dominavimo kontekste“, – sakė S. Lavrovas.

J. Borrellis tvirtai teigė, kad pasaulis turi palaikyti Ukrainą, ir priminė apie karo padarinius besivystančioms šalims, įskaitant padidėjusias maisto kainas.

„Suprantu žmones iš vadinamųjų pasaulio Pietų, kurie sako: „Klausykite, mes negalime pakelti šio karo pasekmių“, – sakė J. Borrellis. – Bet pažvelkite, kas dėl to kaltas. Kas sukūrė šią problemą?“

G-20 susitikimas baigėsi be bendros deklaracijos, tačiau jam pirmininkavusi Indija paskelbė pareiškimą, kuriame pažymėjo, kad Rusija ir Kinija nepritarė raginimui Maskvai pasitraukti iš Ukrainos.

„Iš diplomatinės pusės tai yra ėjimas, – sakė Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly (Melani Žoli). – Indijos teiginys, kad Rusija ir Kinija vienintelės nepasiekė konsensuso, jau savaime yra pranešimas.“

Ji pridūrė, kad ketvirtadienį taip pat susitiko su S. Lavrovu ir pasakė jam: „Rusija turi dingti iš Ukrainos, taškas.“

Gairės: Josepas Borrellis, dialogas su Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS