ES diplomatijos vadovas ragina Izraelį ir palestiniečius skelbti paliaubas | KaunoDiena.lt

ES DIPLOMATIJOS VADOVAS RAGINA IZRAELĮ IR PALESTINIEČIUS SKELBTI PALIAUBAS

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) antradienį paragino paliaubomis nutraukti kovas tarp Izraelio ir palestiniečių.

„Prioritetas yra neatidėliotinas visų smurto nutraukimas ir paliaubų įgyvendinimas“, – po ES užsienio reikalų ministrų vaizdo konferencijos sakė J. Borrellis ir pridūrė, kad pareiškimą palaikė visos bloko valstybės narės, išskyrus Vengriją, tvirtai remiančią Izraelį.

„Tikslas yra apsaugoti civilius ir suteikti pilną humanitarinę prieigą Gazos [Ruože]", – teigė J. Borrellis.

Pasak jo, tebesitęsiančių kovų „didelis civilių aukų, žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius“, įskaitant vaikus ir moteris, yra „nepriimtinas“.

„Mes visiškai palaikome Izraelio teisę į gynybą, tačiau taip pat svarstėme ir pareiškėme, kad tai turi būti daroma proporcingai ir gerbiant tarptautinę humanitarinę teisę“, – pridūrė ES diplomatijos vadovas.

Vengrijos diplomatijos vadovas Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) savo ruožtu pasmerkė „šališkus“ ES pareiškimus dėl Izraelio, Bendrijos užsienio reikalų ministrams paraginus nutraukti ugnį tarp Izraelio ir palestiniečių.

„Man šie Europos pareiškimai dėl Izraelio kelia bendro pobūdžio problemą... Jie paprastai yra labai vienašališki, šie pareiškimai nepadeda, ypač dabartinėmis aplinkybėmis, kai įtampa labai didelė“, – interviu naujienų agentūrai AFP sakė P. Szijjarto.

Vengrų diplomatijos vadovas nedalyvavo antradienio ES užsienio reikalų ministrų vaizdo konferencijoje. Vengrija neseniai pasinaudojo savo veto teise, kad užblokuotų Bendrijos pareiškimų dėl Kinijos.

Interviu AFP P. Szijjarto teigė, kad sprendimų blokavimas „yra kiekvienos Europos Sąjungos šalies teisė“.

„ES diplomatija neturėtų susidaryti vien iš smerkimo, neigiamų pareiškimų ir sankcijų“, – tvirtino jis.

„Taigi, mano manymu, mažiau smerkimo, mažiau pamokslavimo, mažiau kritikos, mažiau kišimosi ir daugiau pragmatiško bendradarbiavimo galėtų sugrąžinti daug stiprybės Europos Sąjungai“, – pridūrė vengrų ministras.

Per jau ilgiau kaip savaitę trunkančią intensyvią Izraelio bombardavimo kampaniją prieš islamistų grupuotę „Hamas“ Gazos Ruože žuvo 213 palestiniečių, įskaitant 61 vaiką, ir buvo sužeista daugiau nei 1 400 žmonių, praneša palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelio pusėje aukų skaičius antradienį išaugo iki 12, nuo raketų, paleistų iš Gazos Ruožo, žuvus dviem darbuotojams tailandiečiams. Dar keli darbuotojai pietiniame Eškolo regione buvo sužeisti.

ES sunkiai sekėsi surasti bendrą poziciją dėl kovų tarp palestiniečių ir žydų valstybės, kai kurioms iš 27 bloko valstybių palaikant Izraelį, o kitoms – palestiniečius.

J. Borrellis sakė, kad vykdo „intensyvias“ diplomatines pastangas, bendraudamas su Izraelio, palestiniečių ir kitais regiono pareigūnais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ErR

"...J. Borrellis ir pridūrė, kad pareiškimą palaikė visos bloko valstybės narės, išskyrus Vengriją, tvirtai remiančią Izraelį..." O Lietuva kaip ožka paskui kitas ožkas. Lietuva neturi savo nuomonės. Faktas. Silpnablauzdžiai pataikūnai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS