ES imasi teisinių veiksmų prieš JK dėl „Brexito“ susitarimo vėlavimo | KaunoDiena.lt

ES IMASI TEISINIŲ VEIKSMŲ PRIEŠ JK DĖL „BREXITO“ SUSITARIMO VĖLAVIMO

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė, kad imasi teisinių veiksmų prieš Jungtinę Karalystę, ir teigė, kad Londonas nesilaiko „Brexito“ susitarimo sąlygų ir pažeidžia tarptautinę teisę.

27 nares turinti ES prieštarauja Didžiosios Britanijos sprendimui vienašališkai pratęsti lengvatų periodą prekybai Airijos saloje po balandžio 1-osios. Airijos saloje, kur yra vienintelė ES ir JK sausumos siena, pagal „Brexito“ susitarimą buvo nustatyta speciali prekybos sistema.

Tai dar vienas klausimas, pakenkęs šalių santykiams po pereinamojo periodo pabaigos sausio 1-ąją. Ginčus kėlė įvairiausi dalykai, nuo vakcinų iki visiško diplomatinio ES pripažinimo Britanijoje ir – eilinį kartą – „skyrybų“ susitarimo sąlygų.

Praėjusią savaitę D. Britanija paskelbė atidedanti kai kurių prekių iš ES tikrinimo pradžią, kad verslas turėtų daugiau laiko pasirengti naujoms taisyklėms po „Brexito“.

Kovo 3 dieną JK nusprendė vienašališkai iki spalio pratęsti lengvatų periodą dėl prekių, judančių tarp Britanijos ir Šiaurės Airijos, tikrinimo, kuris yra svarbi susitarimo dalis siekiant išvengti „kietos“ sienos Airijos saloje pasibaigus pereinamajam laikotarpiui po „Brexito“.

Šiaurės Airija liko ES bendrosios rinkos dalis, todėl į ją iš D. Britanijos vežamiems produktams taikomos ES importo taisyklės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

GERAI BŪTŲ...

Kad ES dar imtųsi veiksmų prieš Amerikos kišimąsi į Europos ekonomikos vidaus reikalus.

kaunas

O,tas "miegancios karalaites" "kudlius" vis ieshko kaip pridergti ES;;nutaret =isheiti ,,tai---pirmyn --be ishlygu..Bet --ne ,,muistosi ryzas ungurys;;;nuolaidu jam reikia.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS