ES ir Kinija kovą planuoja surengti aukšto lygio susitikimą | KaunoDiena.lt

ES IR KINIJA KOVĄ PLANUOJA SURENGTI AUKŠTO LYGIO SUSITIKIMĄ

Europos Sąjunga ir Kinija planuoja kovo pabaigoje surengti aukšto lygio susitikimą, penktadienį pranešė Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), tvyrant susirūpinimui dėl Pekino pastangų blokuoti Lietuvos eksportą.

„Planuojamas ES ir Kinijos viršūnių susitikimas, preliminariai – kovo pabaigoje. Tai man suteiks galimybę nuvykti į Kiniją jam pasiruošti“, – po neformalaus ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Prancūzijos mieste Breste paskelbė J. Borrellis.

Vėliausias ES ir Kinijos viršūnių susitikimas įvyko 2020 metų birželį vaizdo konferencijos formatu. Jame dalyvavo ES institucijų vadovai ir Kinijos lyderiai.

Tąsyk su Kinijos premjeru Li Keqiangu (Li Kečiangu) ir prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) kalbėjosi Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis), Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir J. Borrellis.

Bus svarbus momentas, kad pamatytume, kur yra mūsų santykiai Kinija. Yra dalykų, kurie vyksta gerai, kiti – prasčiau.

Planuojamas susitikimas „bus svarbus momentas, kad pamatytume, kur yra mūsų santykiai Kinija. Yra dalykų, kurie vyksta gerai, kiti – prasčiau“, penktadienį kalbėjo J. Borrellis.

Per susitikimą Breste užsienio reikalų ministrai aptarė Kinijos veiksmus prieš Lietuvą ir jų poveikį kitoms ES narėms, nurodė jis.

Ministrai išreiškė solidarumą su Lietuva; tęsiamos derybos „siekiant deeskaluoti šią krizę“, pridūrė Bendrijos diplomatijos vadovas.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Pernai lapkritį Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Diplomatiniam konfliktui vystantis Lietuvos verslininkai pranešė patyrę įvairių prekybos su Kinija apribojimų. Šalies politikai juos pavadino nepaskelbtomis sankcijomis.

ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis vienam Vokietijos laikraščiui sakė, kad Kinijos muitinės taip pat vilkina prekių iš kitų Bendrijos šalių tikrinimą, jeigu jose esama dalių, pagamintų Lietuvoje.

Europos Sąjunga šiuo metu svarsto planuojamą reglamentą, turintį tapti atsaku priemonėms, kurias Bendrija laiko spaudimu ir bauginimu. Šiuo reglamentu ketinama suteikti galimybę greitai imtis atsakomųjų veiksmų prieš bet kurią šalį, bandančią ekonominėmis sankcijomis daryti spaudimą ES arba bet kuriai Bendrijos narei.

Nors Lietuvos santykiai su Kinija labiausiai pašlijo atidarius Taivaniečių atstovybę, įtampa iki tol brendo jau kurį laiką. Lietuva kritikavo Kinijoje vykdomus nusikaltimus žmoniškumui, uigūrų mažumos persekiojimą, o pernai gegužę pasitraukė iš Pekinui svarbaus ekonominio ir politinio bendradarbiavimo formato 17+1, kurį pavadino „skaldančiu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lietuva

Mes esame ne Sovietų Sajungoje kuri buvo bepūvanti, o Europos Sąjungoje ir Europos Sąjunga transliuoja "Vieningą žinia" kad reikia žiūrėti ką padarė LR su Lietuvos- Kinijos santykiais ir LT nori įvelti visą ES. Tupikas yra ženklas kad pasirink kaip išvažiuosi.

ATSAKAS KINIJOS BUS...

Toks, kokį gavo iš Putino. Kinija tai ne Lenkija ar Baltijos šalys su kuriomis bandoma kalbėtis pakeltais tonais, nurodymais. ES ir teroristinė Amerika dar niekaip negali atsikratyti viršininko tono. Diplomatijos jiems dar mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis (Leninas, raštai)...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS