ES įspėja „TikTok“ dėl neteisėto turinio ir dezinformacijos | KaunoDiena.lt

ES ĮSPĖJA „TIKTOK“ DĖL NETEISĖTO TURINIO IR DEZINFORMACIJOS

  • 0

Eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) ketvirtadienį įspėjo „TikTok“ dėl internete po kruvino „Hamas“ išpuolio Izraelyje plintančio neteisėto turinio ir dezinformacijos.

Įspėjimas ir reikalavimas, kad Kinijos bendrovei priklausanti „TikTok“ per 24 valandas pateiktų išsamią informaciją apie tai, kaip ji kovoja su dezinformacija internete, primena panašius įspėjimus, kuriuos Th. Bretonas šią savaitę pateikė socialiniam tinklui „X“ ir „Facebook“ patronuojančiajai bendrovei „Meta“.

„Atsižvelgiant į tai, kad jūsų platforma plačiai naudojasi vaikai ir paaugliai, turite ypatingą pareigą apsaugoti juos nuo smurtinio turinio, kuriame vaizduojamas įkaitų paėmimas, ir kitų kraupių vaizdo įrašų, kurie, kaip pranešama, plačiai platinami jūsų platformoje be tinkamų apsaugos priemonių“, – laiške „TikTok“ vadovui Shou Zi Chew (Šu Dzi Čiu) sakė Th. Bretonas.

Th. Bretonas pabrėžė, kad „TikTok“ ir kitoms didelėms interneto platformoms reikia laikytis Skaitmeninių paslaugų akto (DSA), kuriuo ES suteikiamos galios skirti platformoms baudas iki 6 proc. jų pasaulinės apyvartos, jei jos nekovos su nelegaliu turiniu.

Kaip ir platformos „X“ savininkui Elonui Muskui (Ilonui Maskui) ir „Meta“ vadovui Markui Zuckerbergui (Markui Zakerbergui) Th. Bretonas Shou Zi Chew pasakė, kad jo prašymas yra skubus ir į jį reikia atsakyti per artimiausias 24 valandas.

Visas laiško tekstas buvo paskelbtas Th. Bretono paskyroje „X“ ir šią savaitę susikurtoje paskyroje naujame socialiniame tinkle „Bluesky“, kuris yra „X“ konkurentas.

Žurnalistinių tyrimų interneto svetainės „Bellingcat“, kurioje tikrinama, tiriama ir paneigiama informacija, duomenimis, su „Hamas“ išpuoliu Izraelyje praėjusį savaitgalį susijusi dezinformacija smarkiai išaugo.

Joje užfiksuota pavyzdžių, kai „X“, „TikTok“ ir kitose platformose skelbiami melagingi ar klaidinantys vaizdo įrašai.

Ji rado keletą tokių vaizdo įrašų ir socialiniame tinkle „Telegram“, kuriam DSA dar netaikoma. Vis dėlto vasarį DSA įsigalios pilnai ir bus taikomas mažesnėms platformoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS