ES lyderiams pavyko sutarti dėl kandidatų į aukščiausius ES postus | KaunoDiena.lt

ES LYDERIAMS PAVYKO SUTARTI DĖL KANDIDATŲ Į AUKŠČIAUSIUS ES POSTUS

  • 6

Europos Sąjungos (ES) lyderiai antradienį vakare, po ilgai Briuselyje užsitęsusio derybų maratono, sugebėjo susitarti dėl kandidatų į keturis aukščiausius Bendrijos postus, o Europos Komisijos pirmininko vadove pasiūlyta tapti dabartinei Vokietijos gynybos ministrei Ursulai von der Leyen (Ursulai fon der Lejen), pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Europos [Vadovų] Taryba susitarė dėl ES institucijų būsimos vadovybės“, – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Jis pridūrė, kad Europos Centrinio Banko vadove siūloma dabartinė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard).

Ch. Lagard per tviterį parašė esanti pagerbta tokio pasirinkimo.

„Man garbė būti nominuotai į @ECB pirmininkus, – sakoma Ch. Lagarde žinutėje. – Atsižvelgusi į tai ir pasikonsultavusi su TVF direktorių valdybos Etikos komitetu nusprendžiau laikinai nusišalinti nuo TVF vykdomosios direktorės pareigų nominacijos laikotarpiu.“

Be to, Belgijos premjeras liberalas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) parinktas kandidatu pakeisti Europos Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską, atsakingą už ES viršūnių susitikimų koordinavimą ir pagalbą ieškant kompromisų.

Pagal siūlomą planą, ES užsienio politikos vadovu taptų Ispanijos užsienio reikalų ministras socialistas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

Anksčiau į Europos Komisijos pirmininko postą siūlytas olandų socialdemokratas Fransas Timmermansas sulaukė kritikos tiek iš dešiniuosius vienijančios Europos liaudies partijos, tiek iš Vidurio Europos šalių bei Italijos.

Tačiau net jeigu šiam planui pritartų ES šalių lyderiai, jį dar turėtų patvirtinti Europos Parlamentas. Keletas aukšto rango veikėjų iš F. Timmermanso centro kairiosios grupės jau išreiškė nepasitenkinimą siūlomu deriniu.

Plano kritikai nori išsaugoti pagrindinio kandidato (vok. spitzenkandidat) paskyrimo principą, numatantį, kad Europos Komisijos pirmininku tampa vienos iš partijų rinkimų sąrašo lyderis.

Daugiausia balsų Europos Parlamente gavusi Europos liaudies partija savo kandidatu buvo paskelbusi M. Weberį.

Iš pradžių planuota, kad nuo sekmadienio vykstantis viršūnių susitikimas bus atnaujintas antradienį vidurdienį Lietuvos laiku, bet oficiali pradžia buvo kelis kartus atidėta.

ES lyderiai prie derybų stalo grįžo apie 17 val., bet po poros valandų vėl buvo padaryta pertrauka. Pasak diplomatų, nauja sumaištis kilo, kai siūlomui planui kritiką ėmė reikšti Vokietijos socialdemokratai, priklausantys Vokietijos valdančiajai koalicijai.

Lietuvai derybose atstovaujanti prezidentė Dalia Grybauskaitė užkulisiuose taip pat buvo minėta tarp kandidatų tapti Europos Vadovų Tarybos arba Europos Komisijos pirmininke, tačiau jos šansus labai sumažino nepartiškumas.

GALERIJA

  • Josepas Borrellis
  • Christine Lagarde
  • Charles Michelis
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

pitti gerardo

Aš gavau 30 000 eurų paskolą iš ponia ROSA BORRIELLO, kuri padėjo man šypsotis jai, kad galiu atlikti savo namo užbaigimą ir ji taip pat tarnauja daugeliui mano kolegų daugiau Norėdami gauti daugiau informacijos, susisiekite su juo el. Pašto adresu: borriello.rosa108@gmail.com

Anonimas

Čia kartais ne ta, kur numirė gimdydama būdama gynybos ministre ?

Smegenų nerasta

Gerai jog Grybauskaitei nedavė valdžios, o čia ir Lietuvoj su tanku tik jėgą sugebėjo rodyt. Per tokius prietrankas ir karai gali kilt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS