ES nepripažins rusiškų pasų, išduotų žmonėms okupuotuose Ukrainos ir Sakartvelo regionuose | KaunoDiena.lt

ES NEPRIPAŽINS RUSIŠKŲ PASŲ, IŠDUOTŲ ŽMONĖMS OKUPUOTUOSE UKRAINOS IR SAKARTVELO REGIONUOSE

Europos Sąjunga ketvirtadienį pareiškė, kad nepripažins Rusijos pasų, išduotų žmonėms Maskvos aneksuotuose Ukrainos regionuose.

Šis žingsnis, apimantis ir dvi rusų kontroliuojamas Sakartvelo teritorijas, reiškia, kad šių regionų gyventojams išduoti Rusijos kelionės dokumentai negali būti naudojami vizoms gauti ar įvažiuoti į Šengeno zoną.

„Šis sprendimas yra atsakas į neišprovokuotą ir nepagrįstą Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir Rusijos praktiką išduoti rusiškus tarptautinius pasus okupuotų regionų gyventojams“, – sakoma ES Tarybos pareiškime.

Šį žingsnį dar turi oficialiai patvirtinti Europos Parlamentas ir ES valstybės narės.

Rugsėjį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vienašališka deklaracija, kurią plačiai atmetė tarptautinė bendruomenė, pareiškė pretenzijas į keturis Ukrainos regionus. 2014 metais Maskva taip pat aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį. Šio žingsnio tarptautinė bendruomenė irgi nepripažįsta.

Ukrainos pajėgoms tęsiant kontrpuolimą, Kremliaus kontrolė kai kuriose okupuotos teritorijos dalyse silpnėja.

Ukraina anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad jos pajėgos atgavo keliolika miestų ir kaimų pietiniame Chersono regione po to, kai Rusijos pajėgos paskelbė atitraukiančios karius iš šios strategiškai svarbios teritorijos.

Gairės: ES, rusiški pasai, karas Ukrainoje, Ukraina, Sakartvelas, okupuoti regionai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS