ES skelbs sankcijas pseudoreferendumų Ukrainoje organizatoriams | KaunoDiena.lt

ES SKELBS SANKCIJAS PSEUDOREFERENDUMŲ UKRAINOJE ORGANIZATORIAMS

Europos Sąjunga antradienį pareiškė, kad taikys sankcijas pseudoreferendumų dėl keturių okupuotų Ukrainos regionų prisijungimo prie Rusijos organizatoriams.

„Visiems žmonėms, kurie dalyvauja nelegaliuose, nelegitimičiuose referendumuose, bus taikomos pasekmės“, – sakė žurnalistams ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovas spaudai Peteris Stano (Pėteris Stanas).

Pseudoreferendumai dėl aneksijos, kuriuos keturiuose Ukrainos regionuose, daugiausia kontroliuojamuose Rusijos pajėgų, surengė Kremliaus primesta valdžia, turi baigtis antradienį.

Kyjivas ir jo sąjungininkai Vakaruose pasmerkė šiuos balsavimus kaip „fiktyvius“ ir pareiškė, jog niekada nepripažins jų rezultatų.

Europos išorės veiksmų tarnybos aukšto rango pareigūnas Lucas Devigne (Liukas Devinjė) atskirai ES įstatymų leidėjams sakė, kad „į sankcijų paketą įtrauksime asmenis, kurie akivaizdžiai susiję su pastarojo meto veiksmais dėl šių referendumų“.

27 ES valstybės narės svarsto galimybę paskelbti naujų sankcijų Rusijai už tai, kad ji surengė pseudoreferendumus.

Bet kokioms priemonėms turi pritarti visos bloko narės.

Nors Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi, skeptiškai vertino galimybę plėsti sankcijas, ES bendrai sutaria, kad reikia griežto atsako.

L. Devigne nepateikė detalių apie tai, kas bus įtraukta į kitą sankcijų paketą. Tačiau jis paaiškino, kad į jį bus įtraukti nauji draudimai Rusijos eksportui ir importui, bus išplėstos sankcijos kai kurioms Rusijos verslo veikloms, taip pat bus parengti „nauji bendrovių ir asmenų sąrašai“.

„Mes aiškiai pasakėme, kad su šiais vadinamaisiais referendumais susiję asmenys bus patraukti atsakomybėn ir kad dėl to bus taikomos papildomos ribojamosios priemonės“, – sakė jis.

Pareigūnas pridūrė, kad vis dar yra „daug veiksmų laisvės“ smogti Rusijos ekonomikai, kuri labai priklauso nuo prekybos ryšių su ES.

Keturi Rusijos okupuoti Ukrainos regionai – Doneckas ir Luhanskas rytuose bei Chersonas ir Zaporižia pietuose – paskelbė, kad surengs balsavimus likus kelioms dienoms iki jų pradžios penktadienį.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė, kad pseudoreferendumai yra „melagingas pretekstas bandyti jėga aneksuoti dalį Ukrainos“.

P. Stano ir L. Devigne pabrėžė, kad ES nepripažins Rusijos „referendumų“, po kurių Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau penktadienį veikiausiai paskelbs keturių Ukrainos regionų aneksiją, rezultatų.

Net artimiausias Maskvos sąjungininkas nuo invazijos pradžios Pekinas neseniai pareiškė, kad tiek Rusija, tiek Ukraina turėtų gerbti teritorinį vientisumą karo metu.

Kremliaus remiami regionų lyderiai nurodė, kad preliminarių rezultatų galima tikėtis antradienio vakare arba artimiausiomis dienomis.

Paskui separatistai turėtų balsuoti už formalią keturių sričių aneksiją, kuriai įteisinti reikės V. Putino parašo.

2014 metais Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą po šiame Juodosios jūros pusiasalyje surengto analogiško „referendumo“.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės to plebiscito rezultatų nepripažino. Reaguodami Vakarai įvedė Maskvai virtinę sankcijų.

Pranešama, kad tarp užsieniečių, kurie dalyvavo pseudoreferendumuose Ukrainos regionuose kaip „stebėtojai“, buvo keletas ES piliečių, įskaitant vienos Vokietijos energetikos bendrovės vadovą ir kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Prancūzijos politiką.

P. Stano teigė, kad šie asmenys rizikuoja būti nubausti, jei bus nustatyta, kad jie pažeidė ES sankcijas.

„Žinoma, tai priklausys nuo to, kiek žmonės su tuo susiję“, – sakė jis ir pridūrė, kad ES valstybės narės „kiekvienu konkrečiu atveju turi nuspręsti, ar reikia imtis priemonių prieš tokius žmones“.

GALERIJA

  • ES skelbs sankcijas pseudoreferendumų Ukrainoje organizatoriams
  • ES skelbs sankcijas pseudoreferendumų Ukrainoje organizatoriams
  • ES skelbs sankcijas pseudoreferendumų Ukrainoje organizatoriams
  • ES skelbs sankcijas pseudoreferendumų Ukrainoje organizatoriams
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, karas, pseudoreferendumai, pseudoreferendumai Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS