ES užsienio reikalų ministrai pritarė Magnitskio įstatymui | KaunoDiena.lt

ES UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAI PRITARĖ MAGNITSKIO ĮSTATYMUI

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį be diskusijų pritarė siūlymui skelbti sankcijas žmogaus teisių pažeidėjams visame pasaulyje, pranešė „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL).

„ES užsienio reikalų ministrai patvirtino ES žmogaus teisių sankcijų režimą. Jis įsigalios gruodžio 10 dieną“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė RFE/RL žurnalistas Rikardas Jozwiakas.

Atitinkamas teisės aktas buvo ruošiamas ilgą laiką ir žiniasklaidos buvo pramintas „Europos Magnitskio įstatymu“. Vis tik Briuselis pažymi, kad pagal ES teisėkūros praktiką teisės aktams nesuteikiami konkretūs vardai.

Jungtinės Valstijos vadinamąjį Magnitskio įstatymą priėmė Rusijos pareigūnams nubausti, 2009 metais neaiškiomis aplinkybėmis Maskvos kalėjime mirus advokatui Sergejui Magnitskiui, atskleidusiam valdžios sukurtą plataus masto lėšų grobstymo schemą.

Skirtingai nuo Bendrijos jau paskelbtų sankcijų kai kurioms šalims, naujas režimas bus „teminio“, o ne „geografinio“ pobūdžio – tai yra, Briuselis galės bausti žmogaus teisių pažeidėjus visame pasaulyje, nepriklausomai nuo jų pilietybės ir gyvenamosios vietos.

Naujas sankcijų režimas leis įšaldyti už šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus atsakingų asmenų ir organizacijų turtą, taip pat uždraus išduoti vizas tokiems fiziniams asmenims atvykti į ES.

Remiantis nauju ES globalaus žmogaus teisių sankcijų režimu, ES valstybės narės galės siūlyti taikyti ribojamąsias priemones konkretiems asmenims, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus trečiose šalyse. Sprendimas dėl konkrečių asmenų įtraukimo į sankcijų sąrašus bus priimamas vienbalsiu sutarimu.

JAV Magnitskio įstatymą priėmė 2012 metais, Kanada – 2017 metais. Europoje panašius nacionalinius įstatymus taip pat yra priėmusios Baltijos šalys ir Jungtinė Karalystė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS