Europiečiai ragina Iraną nekelti nerealistiškų reikalavimų branduolinėse derybose | KaunoDiena.lt

EUROPIEČIAI RAGINA IRANĄ NEKELTI NEREALISTIŠKŲ REIKALAVIMŲ BRANDUOLINĖSE DERYBOSE

Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija penktadienį paragino Iraną „nekelti nerealistiškų reikalavimų“ derantis dėl 2015 metų susitarimo, numačiusio apriboti Teherano branduolines ambicijas, atgaivinimo.

Pasaulio galių ir Irano pareigūnai susitinka Austrijos sostinėje pirmą kartą nuo kovo mėnesio, kai įstrigo 2021-aisiais prasidėjusios derybos dėl JAV sugrąžinimo į susitarimą.

„Šiandienos pokalbiai Vienoje nežymi naujo derybų rato. Tai techninės diskusijos“, – sakoma šių trijų šalių, vadinamų grupe E3, pareiškime.

„Tekstas yra ant stalo. Derybos nebus atnaujintos. Iranas dabar privalo nuspręsti užbaigti susitarimą, kol tai dar įmanoma. Raginame Iraną nekelti nerealistiškų reikalavimų už JCPOA sferos“, – sakoma pareiškime.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį 2015-ųjų liepą pasirašė JK, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir Jungtinės Valstijos. Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai. Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) nustatė, kad Iranas viršijo sutartą urano sodrinimo lygį – 3,67 proc. – ir 2021-ųjų pradžioje padidino jį iki 20 procentų.

Vėliai Iranas viršijo beprecedentę 60 proc. ribą, priartėdamas prie 90 proc. ribos, reikalingos branduoliniams ginklams.

TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) antradienį perspėjo, kad Iranas labai sparčiai vysto savo programą ir „didina užmojus bei pajėgumus“.

Tačiau Teheranas įrodinėja, kad šie klausimai „yra politinio pobūdžio ir jais neturėtų būti naudojamasi kaip pretekstu ateityje kabinėtis prie Irano“.

„Šios valandos Vienoje yra lemiamos ir privalu iraniečiams kuo greičiau suteikti garantijas“, – sakė vienas Irano diplomatas šalies valstybinei naujienų agentūrai IRNA.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

cha

Iranui būtina pasigaminti branduolinį ginklą kad apsisaugoti nuo JAV ir Izraelio teroristų. Tegul ima pavyzdį iš Kimo- pasigamino ir nebijo nieko. Amerika nei iš tolo nelenda artyn jo. Nes jos lėktuvnešiai gali pakilti iki debesų su visais lėktuvais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS