Europos Parlamentas pritarė anglies dioksido rinkos reformai | KaunoDiena.lt

EUROPOS PARLAMENTAS PRITARĖ ANGLIES DIOKSIDO RINKOS REFORMAI

Europos Parlamentas (EP) trečiadienį nubalsavo už Europos Sąjungos anglies dioksido rinkos reformą.

Toks žingsnis žengtas po netikėto sprendimo prieš dvi savaites atmesti pirminį teisės akto projektą dėl svarbios bloko klimato plano dalies.

Šį kartą EP nariai 439 balsais prieš 157 ir susilaikius 32 deputatams pritarė atnaujintai pozicijai, kad su ES valstybėmis narėmis reikia derėtis dėl Apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemos (ATLPS) išplėtimo, įtraukiant į ją pastatus ir kelių transportą.

Kompromisiniu susitarimu taip pat raginama per penkerius metus iki 2032-ųjų laipsniškai panaikinti išimtis pramonei mainais į anglies dioksido mokestį, kuris nuo 2027 metų bus taikomas iš trečiųjų šalių importuojamoms prekėms.

Per pirmąjį balsavimą, įvykusį birželio 8-ąją, tokia iniciatyva buvo atmesta 339 balsais prieš 249. Po to pasipylė aštrūs kaltinimai: konservatoriai ir liberalai apkaltino socialistus susivienijus su kraštutiniais dešiniaisiais, kad ši priemonė būtų atmesta. Kairieji savo ruožtu pareiškė, kad dešinieji komitete sušvelnino planą ir privertė užimti principingą poziciją politikus, siekiančius ambicingesnio tikslo.

Konservatyvioji Europos liaudies partija (EPP), didžiausia EP frakcija, siekė apriboti siūlymų tikslus, visų pirma leidžiant ir toliau pardavinėti hibridines transporto priemones. Dėl šios priežasties kairieji pareiškė, kad pirminis tekstas nebuvo pakankamai ambicingas, kad leistų kovoti su klimato kaita taikant prekybos anglies dioksidu modelį.

Dėl to tekstą teko grąžinti parlamento komitetams ir ieškoti kompromiso tarp partijų.

Nors EPP atsisakė kai kurių savo pozicijų, ji vis dėlto iškovojo teisę ES pramonei ir toliau taikyti ATLPS išimtis produkcijai, eksportuojamai į šalis, kur importui netaikomas panašus anglies dioksido mokestis. Tokia išimtis turėtų padėtų verslui likti konkurencingam.

Nevyriausybinės organizacijos kritiškai įvertino trečiadienio balsavimo baigtį.

Britų labdaros organizacija „Oxfam“ pareiškė, kad iniciatyva yra „žingsnis į priekį, nors ji vis dar yra nesąžininga neturtingesnių šalių atžvilgiu“, nes joms bus suduotas smūgis, kai ES pasienyje importui bus įvestas anglies dioksido mokestis.

Pasaulio gamtos fondas (WWF) nurodė, kad Europos Parlamento patikslinta pozicija yra „ne kas kita kaip senas vynas naujuose buteliuose“, nes su ATLPS susijusios priemonės, aktyvistų nuomone, yra pernelyg „minkštos“.

Europos Komisija ir jos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) bloko anglies dioksido rinkos reformą paskelbė politiniu prioritetu.

Pernai EK pristatė planus nutraukti prekybą vidaus degimo variklius naudojančiomis transporto priemonėmis. Europos Parlamentas per pirmąjį balsavimą šiems planams pritarė.

Šios priemonės tikslas – iki 2030 metų 55 proc. sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, palyginus su 1990 metais užfiksuotu baziniu kiekiu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Išvada

Nukvakę durniai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS