Europos Sąjunga pradeda tyrimus dėl subsidijų Kinijos saulės modulių bendrovėms | KaunoDiena.lt

EUROPOS SĄJUNGA PRADEDA TYRIMUS DĖL SUBSIDIJŲ KINIJOS SAULĖS MODULIŲ BENDROVĖMS

  • 0

Europos Sąjunga trečiadienį paskelbė, kad atliks tyrimus dviejų Kinijos saulės modulių gamintojų atžvilgiu, įtardama juos gavus subsidijas, kurios, Briuselio teigimu, daro žalą Bendrijos įmonėms.

Šie tyrimai atliekami pagal praėjusių metų liepą įsigaliojusias naujas ES taisykles, kurių tikslas – užkirsti kelią žalingam užsienio subsidijų poveikiui bloke.

„(Europos) Komisija įvertins, ar atitinkami ūkio subjektai pasinaudojo nesąžiningu pranašumu, kad laimėtų viešųjų pirkimų sutartis ES“, – nurodė EK.

ES tirs du konsorciumus.

Pirmąjį sudaro Rumunijoje įsikūrusi „ENEVO Group“ ir Kinijos patronuojančiosios bendrovės „LONGi Green Energy Technology Co., Ltd“ kontroliuojama Vokietijoje veikianti įmonė.

„LONGi Green Energy Technology Co., Ltd“ yra viena didžiausių pasaulyje saulės modulių gamintojų.

Antrąjį konsorciumą sudaro dvi patronuojamosios įmonės, kurias visiškai kontroliuoja Kinijos valstybinė „Shanghai Electric Group Co. Ltd“.

Pagal naująsias taisykles įmonės turi pranešti EK, kai jų ES valstybėse narėse vykstančių konkursų vertė viršija 250 mln. eurų ir kai per pastaruosius trejus metus iš kitų šalių jos gauna bent 4 mln. eurų finansinės paramos.

„[Europos] Komisija manė, kad pagrįsta pradėti nuodugnų tyrimą dėl dviejų konkurso dalyvių, nes yra pakankamai požymių, kad abiem buvo suteiktos užsienio subsidijos, kurios iškraipo vidaus rinką“, – sakoma išplatintame pranešime.

Skelbiama, kad šie du konsorciumai pateikė paraiškas suprojektuoti, įrengti ir eksploatuoti 110 megavatų galios saulės parką Rumunijoje. Šis projektas turėjo būti iš dalies finansuojamas ES lėšomis.

„Dviem naujais išsamiais tyrimais dėl užsienio subsidijų saulės modulių sektoriuje siekiama išsaugoti Europos ekonominį saugumą ir konkurencingumą, užtikrinant, kad mūsų bendrojoje rinkoje veikiančios įmonės iš tiesų būtų konkurencingos ir sąžiningos“, – sakė už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

Trečiadienį paskelbti tyrimai nėra pirmieji, kurie atliekami pagal Užsienio subsidijų reglamentą.

Vasario mėnesį EK pradėjo tyrimą dėl Kinijos geležinkelių milžinės CRRC patronuojamosios įmonės. Tačiau šis tyrimas balandį buvo nutrauktas po to, kai šį mėnesį CRRC patronuojamoji įmonė pasitraukė iš Bulgarijos elektrinių traukinių pirkimo konkurso.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS