Europos Tarybos viršūnių susitikime Islandijoje bus siekiama Rusijos atsakomybės už karą | KaunoDiena.lt

EUROPOS TARYBOS VIRŠŪNIŲ SUSITIKIME ISLANDIJOJE BUS SIEKIAMA RUSIJOS ATSAKOMYBĖS UŽ KARĄ

Viso žemyno lyderiai antradienį renkasi Islandijoje, kur vyks retas 46 šalių Europos Tarybos aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame bus išreikšta parama valstybei narei Ukrainai ir pasmerkta iš organizacijos išvaryta Rusija, įsiveržusi į savo kaimynės teritoriją.

Po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savaitgalį, skirtą diplomatiniam bendravimui su svarbiausiais žemyno lyderiais, rinko pažadus dėl karinės technikos, dvi dienas truksiančiame pagrindinės Europos žmogaus teisių institucijos viršūnių susitikime daugiausia dėmesio bus skiriama teisinėms ir teisminėms priemonėms, kurios padėtų patraukti Kremlių atsakomybėn.

Dvi dienas posėdžiausiatys lyderiai nori, kad būtų sukurti sistemos, kurioje būtų registruojama visa Rusijos pajėgų jau padaryta žala, kontūrai, kad vėliau Maskva galėtų būti laikoma atsakinga už kompensacijas nukentėjusiesiems. Jie tikisi, kad šią iniciatyvą taip pat palaikys stebėtojos statusą viršūnių susitikime turinčios Jungtinės Valstijos.

Registras yra tik viena iš daugelio tarptautinių iniciatyvų, kuriomis siekiama užtikrinti atsakomybę už Ukrainoje įvykdytus nusikaltimus.

„Registras yra tik viena iš daugelio tarptautinių iniciatyvų, kuriomis siekiama užtikrinti atsakomybę už Ukrainoje įvykdytus nusikaltimus“, – sakė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas).

ET taip pat nori užtikrinti, kad Rusija būtų patraukta atsakomybėn už daugybę įtariamų invazijos metu padarytų nusikaltimų.

„Labai ryžtingai remsiu specialaus tribunolo, kuriame būtų nagrinėjamas Rusijos agresijos nusikaltimas, sukūrimą“, – tvirtino Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen). Planai Hagoje įkurti tokį teismą dar nedavė rezultatų.

Islandijos sostinėje Reikjavike pagrindines kalbas sakys R. Sunakas, U. von der Leyen, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas).

Vis dar nebuvo aišku, ar pirmadienį JK lankęsis V. Zelenskis dabar vyksta namo, ar toliau keliauja į Islandiją. Per vaisingą trijų dienų kelionę po Europą žemyno lyderiai pažadėjo jam raketų, tankų ir dronų, kad papildytų Ukrainos ginklų atsargas prieš ilgai laukiamą pavasario kontrpuolimą.

Naktį prieš susitikimą Rusija surengė didelę ataką prieš Kyjivą. Ukraina antradienio rytą pranešė, kad per naują rusų surengtą naktinę raketų ir bepiločių orlaivių ataką numušė šešias pažangias Rusijos hipergarsines raketas.

Dvi dienas vyksiančiame Strasbūre įsikūrusios Europos Tarybos aukščiausiojo lygio susitikime nebus išvengta sunkios Ukrainos padėties klausimo. Nuo pat įkūrimo 1949 metais Taryba yra žmogaus teisių, demokratijos ir teisinės valstybės principų žemyne sergėtoja, bet ne be svyravimų. Retai kada poreikis šias vertybes apsaugoti buvo didesnis nei šiandieniniame pasaulyje.

Aukščiausiojo lygio susitikime taip pat bus siekiama atkreipti dėmesį į sunkią vaikų, kurie per invaziją buvo perkelti iš Ukrainos į Rusiją, padėtį. Kovo mėnesį Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl karo nusikaltimų, kaltindamas jį asmenine atsakomybe už vaikų grobimą iš Ukrainos. Kaltinimai pareikšti ir Rusijos prezidento vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai.

Nuo pat karo pradžios rusai kaltinami deportavę ukrainiečių vaikus į Rusiją arba Rusijos kontroliuojamas teritorijas, kur jie patenka į visiškai rusišką aplinką. Tūkstančiai vaikų buvo paimti iš mokyklų ir našlaičių prieglaudų rusams okupavus Rytų Ukrainą, ir nėra žinoma, kur jie dabar yra.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, invazija, atsakomybė, karo nusikaltimai, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS