EVA: „Pfizer-BioNTech“ vakciną mėnesį galima laikyti šaldytuve | KaunoDiena.lt

EVA: „PFIZER-BIONTECH“ VAKCINĄ MĖNESĮ GALIMA LAIKYTI ŠALDYTUVE

Europos vaistų agentūra (EVA) pirmadienį leido iki mėnesio šaldytuvuose laikyti „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos nuo COVID-19 dozes, ir šis sprendimas turėtų paskatinti skiepijimą šia vakcina visoje Europos Sąjungoje.

Neatidarytų vakcinos buteliukų, kuriuos iš pradžių reikia saugoti itin žemoje temperatūroje, laikymo šaldytuve periodas iki šiol buvo penkios dienos.

„Padidintas lankstumas dėl vakcinos saugojimo ir tvarkymo, kaip tikimasi, padarys reikšmingą poveikį šios vakcinos platinimo ES šalyse narėse planavimui ir logistikai“, – nurodė Amsterdame įsikūrusi EVA.

„Šiuo pakeitimu...  neatidarytų atitirpintų buteliukų saugojimo 2–8 Celsijaus laipsnių [temperatūroje, t. y. normalioje šaldytuvo temperatūroje] periodas pratęsiamas nuo penkių dienų iki vieno mėnesio (31 dienos)", – priduriama pranešime.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina labai veiksmingai apsaugo nuo koronaviruso, bet ją sunku saugoti ir transportuoti, nes tam būdavo reikalaujama itin didelio šalčio.

Tačiau kovo mėnesį EVA pranešė, kad šią vakciną galima saugoti įprastuose šaldikliuose, o vėliau leido ją trumpai laikyti šaldytuvuose.

Vokiečių kompanija „BioNTech“, kuri šiuos skiepus gamina drauge su JAV farmacijos milžine „Pfizer“, sakė, kad EVA sprendimas yra pagrįstas nauja, jos pateikta informacija.

„Laikymo sąlygų pakeitimas yra pagrįstas naujais stabilumo tyrimų duomenimis, patvirtinusiais produkto kokybę 31 dieną“, – sakoma pareiškime.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS