G. Thunberg: nepaisant Paryžiaus klimato susitarimo, mes vis dar esame neigimo stadijoje | KaunoDiena.lt

G. THUNBERG: NEPAISANT PARYŽIAUS KLIMATO SUSITARIMO, MES VIS DAR ESAME NEIGIMO STADIJOJE

Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg pasmerkė „tuščius“ pasaulio lyderių žodžius vaizdo įraše, paskelbtame likus dienai iki penktųjų Paryžiaus klimato susitarimo metinių.

Nuo tada, kai 2015 m. pasaulio lyderiai pažadėjo apriboti pasaulinės temperatūros kilimą iki 2 laipsnių Celsijaus, „daug kas įvyko, tačiau reikalingų veiksmų vis dar nematyti“, socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše sakė 17-metė.

G. Thunberg įspėjo, kad „mes toliau sparčiai judame neteisinga linkme“, ir apkaltino sprendimus priimančius pareigūnus laiko švaistymu „sukuriant naujų būdų viską apeiti tuščiais žodžiais ir kūrybiška apskaita.“

Nors Prancūzijos sostinėje prieš penkerius metus pasirašytas susitarimas įpareigojo valstybių vyriausybes apriboti pasaulinės temperatūros kilimą iki 2 laipsnių Celsijaus – ir, jei įmanoma, iki 1,5 laipsnio Celsijaus – Jungtinės Tautos (JT) trečiadienį įspėjo, kad netrukus gali būti viršyta 3 laipsnių Celsijaus šilimo riba, nepaisant pandemijos metu sumažėjusių emisijų.

Kasmetiniame emisijų lygių vertinime JT aplinkosaugos programa nustatė, kad 2020 m. fiksuotas 7 proc. anglies taršos sumažėjimas turės tik „nereikšmingą poveikį“ globaliniam atšilimui, jei nebus imamasi spartaus ir plačiai apimančio perėjimo nuo iškastinio kuro.

Penktadienį 27 ES valstybės narės susitarė padidinti 2030 m. šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimo tikslą iki bent 55 proc. 1999 m. lygio, ankstesnis tikslas siekė 40 proc.

G. Thunberg, klimato protestų judėjimo „Fridays for Future“ veidas, nuolat ragina vyriausybes nustatyti metinius teršalų išmetimo tikslus, o ne juos nukelti į tolimus 2030 ar 2050 metus.

Tačiau naujausiame trijų minučių trukmės vaizdo įraše G. Thunberg sakė, kad „viltis kyla iš žmonių“, ir paragino žmones veikti, likus dienai iki šeštadienio, kai jos judėjimas planuoja surengti apie 2,5 tūkst. demonstracijų, daugumą jų internete, siekiant paminėti Paryžiaus klimato susitarimo metines.

Judėjimo teigimu, 1,5 laipsnio Celsijaus tikslas dabar yra „nebeginčytinas“ ir yra vienintelė viltis išsaugoti planetą ateities kartoms.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Kopūstas.

Ką čia veikia šita išsižiojėlė su Dauno Sindromu?

Astronomas Romualdas Zubinas E.p. rzubinas@gmail.com

VISIEMS LAIKAS ŽINOTI, kad KLIMATAS ŽEMĖJE KINTA ne dėl PASAULIO galingųjų susitarimo,. bet DĖL TREČIOJO IR KETVIRTOJO ŽEMĖS AŠIES PERIODIŠKOS KAITOS! ĮDOMU YRA TAI, KAD MŪSŲ LAIKŲ KLIMATAS ŽEMĖJE YRA VISIŠKAI ĮDĖNTIŠKAS TAM, APIE KURĮ PRANEŠA Romos poetas OVIDIJUS poemoje "FAETONTAS"! VISI NAMUOSE turite OVIDIJAUS knygą "METAMORFOZĖS" ir galite skaityti ją pradedant nuo pirmojo jos puslapio iki mūsų laikų . ir pažinsite, kas ir kada ŽEMĖJE vyko ir kas VYKS!!!

Tfu

Sukrušta beprotė. Ligonė, o visi trimituoja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS