Ganos prezidentas tapo pirmuoju nemokama COVAX vakcina paskiepytu asmeniu | KaunoDiena.lt

GANOS PREZIDENTAS TAPO PIRMUOJU NEMOKAMA COVAX VAKCINA PASKIEPYTU ASMENIU

Ganos prezidentas Nana Akufo-Addo (Nana Akufas-Adas) pirmadienį tapo pirmuoju pasaulyje asmeniu, paskiepytu vakcina, gauta pagal imunizacijos programą COVAX – tarptautinę vakcinų įsigijimo ir nemokamo skirstymo neturtingoms šalims iniciatyvą.

Turtingesnės valstybės jau kurį laiką skiepija savo gyventojus, tačiau daugelis skurdesnių šalių tebelaukia savo pirmųjų vakcinų dozių.

„Svarbu parodyti pavyzdį, kad ši vakcina yra saugi, todėl ją gavau pirmas, kad visi Ganoje galėtų jaustis patogiai gaudami šią vakciną“, – sakė 76 metų prezidentas, prieš jam suleidžiant Oksfordo universiteto ir bendrovės „AstraZeneca“ sukurtą preparatą per tiesioginę transliaciją.

Pirmoji ponia Rebecca Akufo-Addo (Rebeka Akufo-Ado) taip pat buvo paskiepyta, likus dienai iki likusių 600 tūkst. dozių paskirstymo šaliai.

Ganos maisto ir vaistų agentūra praėjusį mėnesį leido platinti minėtą Indijoje gaminamą vakciną, taip pat rusišką alternatyvą „Sputnik V“, vyriausybei siekiant iki šių metų pabaigos paskiepyti du trečdalius iš 30 mln. savo gyventojų.

Praėjusį trečiadienį Gana tapo pirmąja šalimi, gavusia vakcinas pagal vakcinacijos aljanso GAVI, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Pasirengimo epidemijoms inovacijų koalicijos (CEPI) vadovaujamą programą COVAX.

Maždaug 145 šalys dalyvės iki metų vidurio turi gauti 337,2 mln. dozių, kurių pakaktų paskiepyti šiek tiek daugiau nei 3 proc. visų jų gyventojų.

COVAX tikisi šį rodiklį iki gruodžio pabaigos padidinti iki 27 proc. mažesnes pajamas gaunančiose valstybėse.

Ganoje nuo pandemijos pradžios užfiksuoti 84 023 COVID-19 atvejai ir 607 užsikrėtusiųjų mirtys, nors tikrieji skaičiai veikiausiai yra daug didesni dėl testavimo stokos.

Šalies mokyklos vėl atsidarė sausį po 10 mėnesių uždarymo, tačiau dideli susibūrimai yra uždrausti, o sausumos ir jūros sienos tebėra uždarytos nuo 2020 metų kovo.

Nepaisant prasidedančios vakcinacijos, prezidentas pareiškė, kad visi dabartiniai apribojimai, skirti viruso plitimui apriboti, turi likti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS