Gėjų santuokos: dvi Europos stovyklos | KaunoDiena.lt

GĖJŲ SANTUOKOS: DVI EUROPOS STOVYKLOS

  • 6

Rumunijoje savaitgalį įvyksiantis referendumas, po kurio ši konservatyvi šalis gali uždrausti gėjų santuokas, akcentuoja Europos skilimą dėl tos pačios lyties asmenų sąjungų, įvykusį daugiausia palei Rytų ir Vakarų liniją.

Vakarų Europa: pirmieji

2001 metais Nyderlandai tapo pirmąja pasaulio valstybe, leidusia gėjų ir lesbiečių poroms tuoktis per civilinę ceremoniją.

Šiuo pavyzdžiu pasekė 15 Europos šalių: Belgija, Didžioji Britanija (bet ne Šiaurės Airija, kuri pripažįsta tik civilines partnerystes), Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Islandija, Airija, Liuksemburgas, Malta, Norvegija, Portugalija, Ispanija ir Švedija. Austrija prie jų turi prisidėti kitais metais.

Keliose iš šių šalių iki gėjų santuokų legalizavimo buvo leidžiamos civilinės partnerystės, numatančios mažiau teisių. Pirmoji šioje srityje buvo Danija, tokias partnerystes leidusi nuo 1989 metų.

Kai kuriose Europos šalyse vis dar leidžiamos tik tokios partnerystės, o ne santuokos. Tarp šių šalių yra Kroatija, Kipras, Čekija, Graikija, Vengrija, Italija ir Šveicarija.

Slovėnijoje taip pat leidžiamos civilinės partnerystės, bet 2015 metų referendume buvo atmestas pasiūlymas legalizuoti gėjų santuokas.

Draudimai Rytuose

2018 metų birželį Čekijos vyriausybė parėmė įstatymo projektą, kurį priėmusi šalis taptų pirmąja pokomunistine Europos Sąjungos nare, legalizavusia tos pačios lyties asmenų santuokas.

Tačiau dauguma Rytų Europos šalių neleidžia nei gėjų partnerysčių, nei santuokų. Tarp šių šalių yra Bulgarija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija ir Slovakija.

2014 metais Estija tapo pirmąja buvusia sovietine respublika, leidusia tos pačios lyties asmenų civilines sąjungas.

Rusijoje homoseksualumas buvo laikomas nusikaltimu iki 1993 metų, o psichikos liga – iki 1999-ųjų. Dabar tai legalu, tačiau pagal 2013 metais priimtą įstatymą yra baudžiama už homoseksualumo „propagandą“ nepilnamečiams.

Įvaikinimas Vakaruose

Vakarų Europa taip pat pirmauja dėl tos pačios lyties porų teisių įsivaikinti, gyvenant arba santuokoje, arba civilinėje partnerystėje.

Tai leidžiama Austrijoje, Belgijoje, Britanijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Maltoje, Nyderlanduose, Ispanijoje ir Švedijoje.

Kitos šalys, tokios kaip Suomija ir Slovėnija, leidžia įsivaikinti tos pačios lyties partnerio vaikus.

Dirbtinis apvaisinimas yra leidžiamas lesbiečių poroms Austrijoje, Belgijoje, Britanijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje ir Skandinavijos šalyse. Prancūzija svarsto, ar žengti tokį žingsnį.

Tačiau dauguma Europos šalių draudžia surogatinę motinystę, nors neatlygintinai naudotis surogatinių motinų paslaugomis leidžiama Belgijoje, Britanijoje ir Nyderlanduose. Išimtis yra Graikija, kuri 2014 metais legalizavo apmokamą surogatinę motinystę.

Kalbant apie kitas pasaulio dalis, nuo 2005 metų homoseksualios poros gali tuoktis Kanadoje, nuo 2015 metų – Jungtinėse Valstijose. Tokios santuokos taip pat leidžiamos keturiose Lotynų Amerikos šalyse: Argentinoje, Brazilijoje, Kolumbijoje ir Urugvajuje.

2006 metais Pietų Afrikos Respublika tapo vienintele Afrikos šalimi, leidžiančia gėjams tuoktis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Iki ko pasaulis eina,plinta visokios lygos,niekinami vaikai,iškrypėlių daugėja.Nejaugi ir mūsų šalyje įves tą iškrypėlių santuoką.Tada pasakyčiau,kad tai nesveiko proto valdžia ir psichiniai nelaimėliai. Ateitis su.pidarais. Naikinti juos reikia visus ir vyti iš mūsų šalies,teršia mūsų šventą žemę.Iki ko mes einame.

Kirvis

Iskrypeliams reikia uzdrausti nesti ta virusa i viesuma. Jiems viena galvoje-istvirkimas. Slykstu!

...

NET JEI pripažinsim kad tai ne liga, o TIK Gamtos anomalija, bet ir tuomet nedera imto tokiems pataikaut; Tautos išlikimą gali garantuot TIK normalios Šeimos, taip kad nėra ko anomalijų įteisint (mes juk jų nešaudom, tai ko jie mus nori ant blakstienų statyt?), tai kelias į totalią pražūtį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS