Graikijos parlamentas atidėjo balsavimą dėl Makedonijos pavadinimo pakeitimo | KaunoDiena.lt

GRAIKIJOS PARLAMENTAS ATIDĖJO BALSAVIMĄ DĖL MAKEDONIJOS PAVADINIMO PAKEITIMO

  • 0

Graikijos parlamentas atidėjo ketvirtadienio vakarą numatytą balsavimą dėl prieštaringai vertinamos sutarties dėl Makedonijos pavadinimo pakeitimo.

Balsavimas dėl naujojo pavadinimo - Šiaurės Makedonijos Respublika - dabar numatytas penktadienį, pranešė parlamento pirmininkas.

Balsavimas esą atidėtas dėl to, kad yra daug parlamentarų, norinčių prieš balsavimą pareikšti savo nuomonę šia tema. Ministras pirmininkas Alexis Tsipras, kuris yra už pavadinimo pakeitimą, parlamente savos daugumos neturi.

Ginčas dėl pavadinimo beveik tris dešimtmečius temdo Graikijos ir jos šiaurinės kaimynės santykius. Konfliktas siekia 1991 metus, kai buvusi Jugoslavijos respublika paskelbė nepriklausomybę ir pasirinko Makedonijos pavadinimą, Tačiau Graikijos požiūriu, Makedonijos pavadinimas yra dalis graikų nacionalinio paveldo, nes Makedonija vadinasi šiaurinė Graikijos provincija.

Atėnai su savo pozicija blokuoja Skopjės stojimo derybas su ES ir NATO. Dėl rusenančio konflikto Makedonija Jungtinėse Tautose vadinama gremėzdišku pavadinimu - Buvusia Jugoslavijos Respublika Makedonija (FYROM).

Penai birželį abi šalys susitarė dėl pavadinimo Šiaurės Makedonija. Kad pakeitimas įsigaliotų, jam turi pritarti abiejų šalių parlamentai. Makedonijos parlamentas konstitucijos pataisą dėl pavadinimo pakeitimo priėmė sausio 11-ąją. Graikijos vyriausybė viliasi, kad, nepaisant kelių partijų pasipriešinimo, pavyks gauti daugiau nei reikalingas 151 balsas.

Sekmadienį dešimtys tūkstančių žmonių prie parlamento Atėnuose protestavo prieš abiejų kaimyninių šalių pasiektą susitarimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS