Gvatemalos prezidentas paskelbė apie kelionę į Taivaną | KaunoDiena.lt

GVATEMALOS PREZIDENTAS PASKELBĖ APIE KELIONĘ Į TAIVANĄ

Gvatemalos prezidentas Alejandro Giammattei (Alechandras Chiamatėjus) paskelbė, kad ateinantį savaitgalį apsilankys Taivane, kuris siekia sustiprinti diplomatinius ryšius su Lotynų Amerikos valstybėmis.

A. Giammattei pareiškimas pasirodė praėjus vos dviem savaitėms po to, kai jis savo šalyje priėmė Taivano lyderę Tsai Ing-wen (Cai Ingven), pažadėjusią ir toliau teikti pagalbą demokratiniams partneriams.

Po vizito Gvatemaloje ji nuvyko į kaimyninį Belizą – vienintelę kitą likusią Centrinės Amerikos šalį, palaikančią diplomatinius ryšius su Taivanu, po to, kai praėjusį mėnesį Hondūras nutarė užmegzti diplomatinius santykius su Kinija.

Kinija savivaldų, demokratinį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir vieną dieną ketina jį susigrąžinti, prireikus – jėga. Ji taip pat vadovaujasi „vienos Kinijos“ principu, pagal kurį kitos šalys negali pripažinti tiek Pekino, tiek Taibėjaus.

Trečiadienį Pekinas perspėjo A. Giammattei vyriausybę „nepadėti piktavaliams ir neiti prieš bendrą pasaulinę tendenciją bei Gvatemalos žmonių siekius dėl savo pačių naudos“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas) spaudos konferencijoje sakė, kad „kelio Taivano nepriklausomybei nėra, o bet koks žingsnis, kuriuo ignoruojamos pasaulinės tendencijos ir tarptautinis teisingumas, atkakliai laikantis neteisingų pozicijų, yra pasmerktas žlugti“.

„Pinigų diplomatijos varžybos“

Trumpas Tsai Ing-wen stabtelėjimas Jungtinėse Valstijose ir susitikimas su Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy (Kevinu Makarčiu) įsiutino Pekiną, griežtai prieštaraujantį bet kokiems oficialiems diplomatiniams kontaktams su sala.

Atsakydama į tai Kinija aplink Taivaną surengė tris dienas trukusias karines pratybas.

A. Giammattei, kuris dar kartą patvirtino, kad Gvatemala pripažįsta Taivano suverenitetą, sakė, kad su sala pasirašys susitarimą dėl Gvatemalos kavos, cukraus ir kitų produktų eksporto skatinimo.

Pasak jo, Taivanas taip pat padės Gvatemalai įsteigti stichinių nelaimių fondą ir skirs 1,5 mln. dolerių (1,37 mln. eurų) oro kondicionavimo sistemai Gvatemalos oro uoste įrengti.

Salos teigimu, prieš Hondūrui nusprendus nutraukti ryšius, šalis paprašė pinigų, tačiau Taibėjus atsisako „dalyvauti beprasmėse pinigų diplomatijos varžybose su Kinija“.

Po Hondūro sprendimo Taivaną diplomatiškai pripažįsta tik 13 šalių.

Kalbant apie Lotynų Ameriką, net keturios šalys jau anksčiau yra perėjusios į Pekino stovyklą: Nikaragva tai padarė 2021, Salvadoras – 2018, Panama – 2017, o Kosta Rika – 2007 metais.

A. Giammattei dviejų dienų vizitą Taivane teigė pradėsiantis šeštadienį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

eilynis globalistu vasaliukas kaip ir visos marionetes klonu pavidale ar perprogramuotom smegenim kuriu logikos mastymas uz blokuotas ir cia d nieko nepridursi trumpiau grina velniava kuria ir prisisauke sios blogio jegos ir si karta ne savo naudai z=0

Išvada

Kūdos antys tam Taivanui. Arteja galas.....beliks prašytis priimamiens į JAV sudėtį ...kitos išeities nėra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS