Honkongas: vykstant protestams ir prekybos karui, ekonomika nusmuko į recesiją | KaunoDiena.lt

HONKONGAS: VYKSTANT PROTESTAMS IR PREKYBOS KARUI, EKONOMIKA NUSMUKO Į RECESIJĄ

Penktadienį Honkongo vyriausybės pateikti duomenys patvirtino, kad miesto ekonomika šių metų trečiajame ketvirtyje pirmąkart per 10 metų nusmuko į recesiją. Pranešama, kad ekonomikai pakenkė vis smarkėjantys prodemokratiniai protestai ir nesibaigiantis JAV ir Kinijos prekybos karas, informuoja „Reuters“.

Duomenys parodė, kad, palyginus su antrojo ketvirčio duomenimis, liepos-rugsėjo mėnesiais miesto ekonomika nusmuko 3,2 proc. Bendrasis vidaus produktas (BVP) susitraukė antrą ketvirtį iš eilės, tad miestas šiuo metu patiria techninę recesiją.

Kadangi tebevykstantiems protestams pabaigos dar nematyti, analitikai įspėja, kad Honkongui gresia ilgesnis ir gilesnis nuosmukis, nei tas, kurį miestas patyrė 2008-2009 metų finansinės krizės metu ir 2003-aisiais vykusios SARS epidemijos metu.

„Vidaus paklausa trečiajame ketvirtyje smarkiai suprastėjo, kadangi vietiniai incidentai pakenkė su vartojimu susijusiai veiklai, o sumenkusios ekonominės prognozės paveikė bendrą vartojimo ir investicijų nuotaiką“, – teigiama Vyriausybės pranešime.

Sumažintos augimo prognozės – teigiama, kad miesto ekonomika šįmet susitrauks 1,3 proc., nors anksčiau buvo prognozuojama, kad ekonomika arba visai neaugs, arba paaugs 1 proc. Jei nauji duomenys pasitvirtins, toks metinis nuosmukis bus pirmas nuo 2009 metų.

Jau daugiau nei penkis mėnesius trunkantys neramumai miestą nustūmė į pačią blogiausią krizę, kokios miestas nematė nuo tada, kai 1997-aisiais šalies valdymą iš britų perėmė kinai.

Turistai atšaukia rezervacijas, mažmenininkai kenčia nuo smarkiai nukritusių pardavimų, akcijų rinka svyruoja, o prie bendro spaudimo prisideda Kinijos ekonominis sulėtėjimas dėl prekybos karo su Jungtinėmis Valstijomis.

Rugpjūtį mažmenininkų pardavimų duomenys buvo prasčiausi per visą miesto istoriją – lyginant su praeitais metais, pardavimai nukrito 23 proc., o rugsėjį buvo užfiksuotas 18,3 proc. nuosmukis.

Ekonominių duomenų bendrovės „IHS Markit“ duomenimis, verslo aktyvumas privačiame sektoriuje spalį buvo žemiausias per pastaruosius 21 metus, o žemyninės Kinijos paklausa krinta itin sparčiais tempais.

Miesto vyriausybė rugpjūtį pristatė ekonomikos stimuliavimo priemones, tačiau jos gana mažos, kadangi miestas turi išlaikyti didelius rezervus, kad Honkongo dolerio vertė nepakistų JAV dolerio atžvilgiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS