Honkongo protestuotojai kreipėsi paramos į A. Merkel | KaunoDiena.lt

HONKONGO PROTESTUOTOJAI KREIPĖSI PARAMOS Į A. MERKEL

Trečiadienį Honkongo protestuotojų lyderiai kreipėsi į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Jie prašė, kad šią savaitę lankydamasi Kinijoje kanclerė remtų protestuotojų judėjimą už demokratiją.

Žinomas aktyvistas ir protestų vedlys Joshua Wongas bei kiti jo kolegos parašė atvirą laišką, kurį išspausdino didelio tiražo „Bild“ laikraštis. Laiške protestuotojai pabrėžia, kad A. Merkel užaugo komunistinėje Rytų Vokietijoje.

„Esate tiesiogiai patyrusi, ką reiškia teroras ir diktatūrinė vyriausybė, – rašė J. Wongas, kuris šią savaitę buvo laikinai sulaikytas dėl protestų organizavimo, ir kiti aktyvistai. – Devintame dešimtmetyje vokiečiai drąsiai stovėjo kovos prieš autoritarizmą priešakinėse gretose.“ Protestuotojai siekė pabrėžti, kad juos sieja tie patys demokratiniai įsitikinimai.

„Tikimės, kad pareikšite susirūpinimą dėl katastrofiškos Honkongo situacijos ir kad vizito į Kiniją metu mūsų reikalavimus perduosite Kinijos vyriausybei.“ Laiško autoriai taip pat perspėjo Vokietiją, kad ši „būtų atsargi, kai spręs bendrus su Kinija reikalus – Kinija esą nesilaiko tarptautinės teisės ir pakartotinai laužo pasižadėjimus“.

Ketvirtadienį A. Merkel kartu su didele verslo delegacija vyks į Kiniją, kur viešės tris dienas. Kinija yra svarbi Vokietijos – didžiausios ES ekonominės galios – prekybos partnerė.

Honkonge jau tris mėnesius vyksta nuolatiniai – kartais smurtiniai – didelio masto protestai, kuriuos birželį sukėlė miesto vadovės Carrie Lam sprendimas svarstyti ekstradicijos į žemyninę Kinijos dalį įstatymo projektą. Vėliau demonstracijos peraugo į prieš vyriausybę nukreiptą judėjimą, kuriuo protestuotojai siekia daugiau demokratinių teisių.

Tai didžiausias Kinijos valdžiai mestas iššūkis nuo 1997 metų, kai Honkongą šaliai perdavė britai. Kinijos vyriausybė į protestus atsako grasinimais ir gąsdinimais, taip pat įspėja galinti pasitelkti saugumo pajėgas.

Laiško autoriai tvirtino, kad yra priversti susidurti su „diktatūriniu režimu“, taikančiu smurtines susidorojimo priemones, kurios gali privesti prie „žudynių – tokių, kokios įvyko Tiananmenio aikštėje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

manau pribrendo laikas Taimenio aikstes varianta

panaudot pries siuos jankiu suorganizuotu chuliganu siautejima ...ir tvarka bus atstatyta kaip mat....

Socialistinė

sistema ir griežta teisėtvarka yra geriausia tokioje didelėje šalyje kaip Kinija. Baisu pagalvoti kas dėtūsi jeigu būtų kaip pas mus..

Stebėtinas

noras griauti savo valstybę. Jau užmiršo kaip lakstė nuogom subinėm ir neturėjo ką ėst

SUSIJUSIOS NAUJIENOS