Įkalinto Kremliaus kritiko V. Kara-Murzos žmona ragina organizuoti apsikeitimą kaliniais | KaunoDiena.lt

ĮKALINTO KREMLIAUS KRITIKO V. KARA-MURZOS ŽMONA RAGINA ORGANIZUOTI APSIKEITIMĄ KALINIAIS

Įkalinto ir sergančio Kremliaus kritiko Vladimiro Kara-Murzos žmona pirmadienį pareiškė, kad pritaria kalinių mainams, kurie padėtų išgelbėti jį ir kitus Rusijos politinius kalinius.

Po Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno mirties Arkties kalėjime praėjusį mėnesį jo komanda atskleidė, kad susitarimas dėl jo išlaisvinimo vykdant apsikeitimą kaliniais buvo pasiekęs „galutinį etapą“.

Paklausta, ar panašios diskusijos vyksta ir dėl jos vyro, Jevgenija Kara-Murza žurnalistams Ženevoje sakė, kad „nieko nežino apie jokias aktyvias derybas“.

„Tačiau žinau, kad tai buvo kai kurių disidentų išlaisvinimo būdas sovietmečiu, ir manau, kad jei buvo įmanoma tą padaryti sovietmečiu Šaltojo karo metu... tai tikrai įmanoma ir šiandien“, – sakė ji.

Kalbėdama Jungtinių Tautų korespondentų asociacijos ACANU organizuotame renginyje, ji pripažino, kad dėl labai ribotos galimybės bendrauti su savo vyru nežino, ar jis sutiktų išvykti, jei pasitaikytų tokia galimybė.

„Tačiau manau, kad tais atvejais, kai ant kortos pastatytos žmonių gyvybės, o tokių atvejų Rusijoje šiandien yra nemažai... Manau, kad reikia panaudoti visus būdus, kad būtų išgelbėtos šių žmonių gyvybės“, – sakė ji.

A. Navalno mirtis sukėlė baimę dėl kitų likusių Rusijoje įkalintų Kremliaus kritikų, iš kurių bene žymiausias yra V. Kara-Murza.

Tačiau žinau, kad tai buvo kai kurių disidentų išlaisvinimo būdas sovietmečiu, ir manau, kad jei buvo įmanoma tą padaryti sovietmečiu Šaltojo karo metu... tai tikrai įmanoma ir šiandien.

Karceris

Pernai jis buvo nuteistas kalėti 25 metus – kiek žinoma, tai yra ilgiausia bausmė, skirta kuriam nors iš prezidento Vladimiro Putino kritikų. Jis buvo apkaltintas „išdavyste“ po to, kai savo kalboje JAV pareiškė, kad Rusija vykdo „karo nusikaltimus“ prieš Ukrainą.

V. Kara-Murza, kuris taip pat yra Didžiosios Britanijos pilietis, turi rimtų sveikatos problemų, kurias, jo žmonos ir advokatų teigimu, sukėlė du Rusijos saugumo tarnybos FSB bandymai jį nunuodyti 2015 ir 2017 metais.

J. Kara-Murza teigė, kad bandymai nunuodyti sukėlė sunkią būklę, vadinamą polineuropatija, kuri gali baigtis paralyžiumi.

Ji įtraukta į medicininių būklių, dėl kurių pagal Rusijos įstatymus negali būti taikomas įkalinimas, sąrašą, sakė J. Kara-Murza. – Tačiau, žinoma, Vladimiras yra ne tik įkalintas. Jis laikomas labai griežto režimo karceryje. Jau daugiau nei pusę metų jis negauna jokio gydymo ir akivaizdu, kad jo sveikata ten blogėja.“

Gairės: Kremliaus kritikas, Vladimiras Kara-Murza, žmona, Jevgenija Kara-Murza, apsikeitimas kaliniais, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS