Iranas: branduolinis susitarimas vis dar pasiekiamas | KaunoDiena.lt

IRANAS: BRANDUOLINIS SUSITARIMAS VIS DAR PASIEKIAMAS

Nors derybos po 2015 metų Irano branduolinio susitarimo su pasaulio didžiosiomis valstybėmis buvo ilgam sustojusios, vis dar įmanoma jį atgaivinti, pirmadienį pranešė šalies Užsienio reikalų ministerija.

„Vis dar yra tikimybė ir galimybė atnaujinti branduolinio susitarimo įgyvendinimą“, – per savaitinę spaudos konferenciją sakė ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani (Naseras Kananis).

„Kartu su Europos koordinatoriumi ir kitais tarpininkais, įskaitant kaimyninių šalių užsienio reikalų ministerijas, dedamos pastangos keistis žinutėmis, kad būtų pasiektas susitarimas“, – pridūrė jis.

Šie N. Kanani pasisakymai nuskambėjo 2021 metų balandį prasidėjusių derybų fone – jomis siekiama atgaivinti susitarimą, pagal kurį Iranui buvo sušvelnintos skaudžios sankcijos mainais už jo branduolinės programos suvaržymą.

Svarbus susitarimas pakibo ant plauko 2018 metais tuometiniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) iš jo išvedus savo šalį, o Iranui vėliau atsitraukus nuo savo įsipareigojimų.

„Pranešimais tarp Irano ir JAV buvo apsikeista Niujorke per Europos koordinatorių (Enrique Mora) (Enrikę Morą) ir kitus aukščiausius pareigūnus“, – sakė N. Kanani.

„Jei kita pusė, ypatingai JAV vyriausybė, parodys politinę valią, gali būti, kad susitarimas bus užbaigtas per trumpą laiką“, – pridūrė jis.

Teheranas suteikė retai pasitaikančią nuolaidą sulaikytam Irano ir JAV pilietybę turinčiam asmeniui išvykti iš šalies, o jo sūnus buvo paleistas iš įkalinimo, šeštadienį patvirtino Jungtinės Tautos.

Vėliau Iranas pranešė, kad po kalinio paleidimo buvo laukiama kol bus atblokuoti užsienyje laikomi apie 7 mlrd. JAV dolerių (7,2 mlrd. eurų), tačiau Vašingtonas paneigė, kad šie klausimai susiję.

Europos Sąjunga rugpjūtį pateikė galutinį susitarimo teksto projektą, tačiau tarp Teherano ir Vašingtono, taip pat JT branduolinių ginklų priežiūros institucijos išlieka esminių nesutarimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Grieztai

iranui ir beloruskijai reikia ivesti tokias sankcijas, kad orku mogilizacija pasirodytu kaip ziedeliai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS