Irano aukščiausiasis lyderis kritikuoja JAV, stringant branduolinėms deryboms | KaunoDiena.lt

IRANO AUKŠČIAUSIASIS LYDERIS KRITIKUOJA JAV, STRINGANT BRANDUOLINĖMS DERYBOMS

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) trečiadienį pavadino JAV „užsispyrusiomis“ dėl Vašingtono tęsiamų diskusijų apie Teherano raketų programą ir įtaką regione, įstrigus branduolinėms deryboms Vienoje.

Tokį pareiškimą A. Khamenei padarė, jo griežtosios linijos protežė – išrinktajam prezidentui Ebrahimui Raisi (Ebrahimui Raisiui) – ruošiantis stoti prie šalies civilinės vyriausybės vairo, Vienoje stringant deryboms dėl branduolinio susitarimo atnaujinimo.

Nors E. Raisi pareiškė norįs sugrįžti prie šio istorinio pakto, apribojusio Irano branduolinę programą mainais į ekonominių sankcijų atšaukimą, aukščiausiasis lyderis savo komentarais, regis, paragino laikytis griežtesnės linijos.

Be to, panašu, kad jis laiko kadenciją baigiančio prezidento Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio) aštuonerius metus dirbusią vyriausybę naivia dėl jos požiūrio 2015 metais sudarant minėtą susitarimą.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

„Ateities kartos turėtų pasinaudoti jūsų patirtimi. Čia įgyta patirtis yra nepasitikėjimas Vakarais, – valstybinės televizijos eteryje sakė A. Khamenei. – Dirbant šiai vyriausybei paaiškėjo, kad pasitikėjimas Vakarais neveikia.“

Jis pridūrė: „Vakariečiai mums nepadeda, jie mums smogia visur, kur tik gali.“

Iranas ir galingosios šalys pastaruoju metu derėjosi Vienoje dėl galimybės Jungtinėms Valstijoms grįžti į šią istorinę branduolinę sutartį.

Ateities derybos

Pasak A. Khamenei, Vašingtonas prieš pasirašant atnaujintą sutartį reikalauja į jį įtraukti „sakinį... kad tam tikri klausimai būtų aptariami ateityje“, o kitu atveju grasina „neturėti jokio susitarimo“.

„Šiuo sakiniu jie ateityje nori pateisinti savo kišimąsi pačiu susitarimu į raketinius ir regioninius klausimus“, – cituojamas aukščiausiasis lyderis savo oficialiame tinklapyje.

Vienas labiausiai D. Trumpo kritikuotas 2015 metų pakto aspektų buvo tai, kad šiuo dokumentu neribojama Irano balistinių raketų programa ar Teherano numanomas kišimasis į regiono reikalus.

Tačiau Teheranas visuomet atmesdavo galimybę įtraukti nebranduolinius klausimus į susitarimą.

A. Khamenei taip pat kritikavo JAV dėl atsisakymo „garantuoti, kad jos ateityje nepažeis susitarimo“ vienašališku pasitraukimu, kaip 2018 metais padarė D. Trumpas.

„Kai tik atidėdavote susitarimų su Vakarais klausimus ar derybas su Vakarais ir Amerika ir panašiai, įstrigdavote ir negalėdavote judėti į priekį“, – H. Rouhani vyriausybės nariams sakė aukščiausiasis lyderis A. Khamenei.

„Nes jie nepadeda – juk jie yra priešai“, – pridūrė jis.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas (Džo Baidenas) leido suprasti esantis pasirengęs grįžti į branduolinį susitarimą. Dabartinė JAV administracija su Iranu pradėjo netiesiogines derybas, vedamas lygiagrečiai su formaliu dialogu su likusiomis JCPOA šalimis – Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija.

Irano vyriausiasis derybininkas Abbasas Araghchi (Abasas Aragčis) šį mėnesį pareiškė, kad derybos turi „palaukti, kol turėsime naują administraciją“, nes Teherane „šiuo metu yra pereinamasis laikotarpis“.

Šeštasis derybų ratas baigėsi birželio 20 dieną, o dėl kito raundo dar nesutarta.

Nuo 2013 metų pareigas einantis H. Rouhani ruošiasi palikti savo postą, kuriame išdirbo maksimalias dvi kadencijas iš eilės. Jis ne kartą žadėjo prieš užbaigdamas darbą užsitikrinti sankcijų sušvelninimą.

Vis tik anksčiau liepą prezidentas išreiškė viltį, kad jo įpėdinis sugebės susitarti dėl sankcijų panaikinimo, pabrėždamas, kad kadenciją baigianti vyriausybė pasiruošusi užbaigti savo pradėtus darbus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS