Ispanijos karalius paprašė ministro pirmininko pabandyti suformuoti vyriausybę | KaunoDiena.lt

ISPANIJOS KARALIUS PAPRAŠĖ MINISTRO PIRMININKO PABANDYTI SUFORMUOTI VYRIAUSYBĘ

Ispanijos karalius Felipe VI (Felipė VI) antradienį oficialiai paprašė kadenciją baigiančio socialistų ministro pirmininko Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) pabandyti suformuoti vyriausybę, pranešė parlamento pirmininkė.

Norėdamas būti vėl paskirtas ministru pirmininku, P. Sanchezas turės laimėti svarbų balsavimą parlamente, o tam jam reikalinga griežtosios linijos Katalonijos separatistų partijos parama.

Šis žingsnis žengtas praėjus kelioms dienoms po to, kai dešiniojo sparno Liaudies partijos (PP) lyderiui Alberto Nunezui Feijoo (Albertui Nunjesui Feicho) nepavyko užsitikrinti parlamento paramos ir būti paskirtam premjeru.

Parlamento pirmininkė Francina Armengol (Fransina Armengol) nurodė, kad po derybų su Ispanijos partijomis karalius jai pranešė apie savo sprendimą paskirti P. Sanchezą kandidatu į ministrus pirmininkus.

P. Sanchezas sakė, kad priėmė karaliaus pasiūlymą ir trečiadienį pradės derybas su įvairiomis parlamento frakcijomis.

„Susitiksiu su visomis skirtingomis parlamentinėmis partijomis, išskyrus, aišku, kraštutinių dešiniųjų „Vox“, – sakė jis.

„Sieksiu kuo greičiau suformuoti pažangią koalicinę vyriausybę, kurią sudarytų Socialistų partija ir (radikalioji kairioji) „Sumar“, turinčią pakankamą paramą, kad būtų užtikrintas stabilumas, kurio reikia Ispanijai, kad ji galėtų toliau skatinti pažangią politiką ir sambūvį“, – sakė jis.

Norėdamas tapti premjeru, jis turės užsitikrinti bent 176 iš 350 įstatymų leidėjų paramą.

Jei jam nepavyks, Ispanija bus priversta surengti naujus rinkimus, kurie greičiausiai įvyktų kitų metų pradžioje.

Nuo 2018-ųjų premjero pareigas einantis P. Sanchezas tikisi užsitikrinti naują kadenciją, remiamas „Sumar“ ir baskų bei Katalonijos regioninių partijų.

Norint užsitikrinti pergalę, labai svarbu, kad už jį balsuotų ir septyni „JxCat“ įstatymų leidėjai.

Mainais už paramą P. Sanchezui „JxCat“ nori amnestijos asmenims, teisiamiems dėl 2017 metais žlugusio Katalonijos bandymo atsiskirti nuo Ispanijos.

Tokiam žingsniui griežtai priešinasi dešinieji, o kai kurie premjero Socialistų partijos nariai mano, kad jis peržengia ribas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS